Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Tıp Fakültesi

2019 - 2020 Yılı Beyaz Önlük Giyme Töreni Gerçekleştirildi

2019 - 2020 Yılı Beyaz Önlük Giyme Töreni Gerçekleştirildi

BEYAZ ÖNLÜK GİYME TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 

Fakültemiz 2019-2020 Öğretim Yılı Önlük Giyme Töreni İÇDAŞ Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.

Törene,  Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tamer Demir, Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Okhan Akdur, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Ünver, Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ufuk Tali, Türk Tabipler Birliği Temsilcileri ile çok sayıda akademisyen, öğrenci ve aileleri katıldı.

Önlük giyme töreni saygı duruşu, İstiklal Marşı ve müzik dinletisinin ardından, Dekanımız Prof. Dr. Tamer Demir’in açılış konuşmasıyla devam etti. “Fakültemiz, çağdaş eğitim araçlarıyla donatılmış derslikler, modern araştırma laboratuvarları ile sizleri çağdaş bir hekim olarak yetiştirmek için hizmetinizdedir” diyen Prof. Dr.  Demir, Tıp Fakültesi hakkında şu bilgileri aktardı:

 

            ‘’Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesinin 2019-2020 Dönemi 12. Beyaz Önlük Giydirme törenine hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. ÇOMÜ; ülkemizin ve bölgemizin yenilikçi, bütünleştirici, gelişimci kimliği ile büyüyen ve gelişen bir üniversitesidir. ÇOMÜ Tıp Fakültemiz çağdaş eğitim araçları ile donatılmış derslikleri, modern araştırma laboratuarları, eğitim araştırma ve uygulamaya yönelik eğitimi ile ÇOMÜ nin göz bebeğidir.  Fakültemiz;  137 Öğretim Üyesi, 176 Araştırma Görevlisi ile 920 öğrencisine eğitim-öğretim, 1 milyonun üzerinde bir hasta popülasyonuna da sağlık hizmeti veren bir kurumdur. 2019-2020 döneminde 8000-12000 bandından, 485-496 puan aralığından öğrenci aldık. YÖK’ün 218 tıp eğitimi programı içinde Fakültemiz 71. (Geçen yıl 73) türkçe eğitim veren devlet üniversiteleri içinde 36. sıradayız.

            Sizler de taktir edersiniz ki; dünyadan kopuk, bilimden uzak, yeniliğe ve gelişime kapalı, bir tıp fakültesi düşünülemez. Bu nedenle dünya standartlarına uygun girişimci ve değişimci ruhu fakültemize hakim kılmak istiyoruz. Bu bağlamda ana hedefimiz; kaliteli, sürdürülebilir ve geliştirilebilir  bir eğitim yönetimidir.

            2017 yılının 7. Ayı itibari ile Fakültemizin vizyonu AKREDİTASYON olarak belirlenmiştir. 2 Eylül 2019’ da Fakültemizin akreditasyon ÖDR raporu UTEAK’ a sunulmuş olup, değerlendirme aşaması devam etmektedir. Ana tema iyi hekim yetiştirecek bir sistemin kurgusudur. Amaç dünya hekimi yetiştirmektir. Bugün burada niye varsınız? ÇOMÜ Tıp Fakültesinde olma nedeniniz nedir? Bu kurumda amacınıza uygun bir eğitim modelinin olduğunu düşünüyor musunuz? Bu soruların yanıtı içinde bulunduğumuz sürecin sonucuna göre anlamlı olacaktır. Temel sorun öğrenme/öğretme/öğrenim ve metotlarıdır. Sizlere neyi öğreteceğiz? Bu öğretileri niçin yapacağız? Amacımız nedir? Ve en önemlisi bunu nasıl yapacağız? Öğrettiklerimiz ile yaşantınızda kalıcı olarak neyi değiştireceğiz? Davranışlarınızda, yaklaşımlarınızda ne tür değişimleri kalıcı kılacağız? İşte bu soruların da cevabı akreditasyon aşamalarında verilecektir. Nasıl bilim değişime her daim gebe ise, eğitim de aynı şekilde değişmeli ve gelişmelidir. Statik bir eğitim anlayışı bizi çağın gerisine, tarihin derinliklerine götürecektir. 1900 lü yılların eğitim anlayışı ile 21. yüzyılın kapısı aralanamaz. Bu nedenle geleneksel tıp eğitimden, modern tıp eğitimine evrilmek tüm dünya ve ülkemiz için kaçınılmaz bir gerekliliktir. Disiplin temelli geleneksel eğitimden güncel eğitime geçilmeli, ezberci eğitim yerini öğrenen öğrenciye bırakmalıdır. Öğrencide öğrenme merakı öne çıkarılmalıdır. Organ-sistem temelli eğitimden probleme dayalı eğitime, yeterliliğe dayalı eğitime, topluma dayalı eğitime, çıktıya dayalı eğitime ve öz-yönelimli öğrenmeye evrilmelidir. Öğrenciye, bilgiye nasıl ulaşabileceği ve bu bilgiyi nasıl kullanabileceği öğretilmelidir. Eğitici merkezli eğitim, öğrenci merkezli eğitime dönüşmelidir. Disipline dayalı eğitim entegre eğitime dönüştürülmelidir. Hastane temelli eğitimden topluma dayalı eğitime geçilmelidir. Usta çırak eğitimi yerini sistematik eğitime bırakmalıdır. Vermeyi planladığımız eğitim öğretim sonucunda; sizlerin profesyonel olmanızı,

sağlık savunucusu olabilmenizi,

ekip üyesi olarak çalışabilmenizi,

sağlık danışmanlığını en iyi şekilde yapabilmenizi,

bulunduğunuz yerlerde yönetici ve lider olabilmenizi,

hasta ve yakınları ile iletişiminizin üst seviyede olmasını ve

bilim insanı vasıflarına kavuşmanız hedeflenmektedir.

 

Yarınların iyi hekimleri, siz genç meslektaşlarım;

çalıştınız, gayret ettiniz, gecenizi sabahınıza kattınız, çok önemli bir sınavı başarı ile geçtiniz ve çok önemli bir karar ile farklı coğrafyalardan aramıza, yolculuğumuza, katarımıza katıldınız. Sizlerin tıp eğitiminde gereken her türlü hassasiyeti göstereceğimizden emin olunuz. Bize güveniniz, inanınız, çalışınız. Ailelerinizin huzurunda bu gün hekimlik mesleğinin bir parçası olan beyaz önlüğünüz hocalarınız tarafından giydirilecek ve mesleğe ilk adımınızı atmış olacaksınız. Beyaz tesadüfü bir tercih değildir.

Beyaz umudun ve şifanın rengidir.

Beyaz masumiyettir, saflıktır, asalettir. Beyaz güvendir huzurdur. Beyaz duruluktur, açıklıktır, soğukkanlılıktır.

Beyaz önlüğümüz güçtür, kudrettir, sorumluluktur, vebaldir. Üzerindeki lekeler, kanlar kırışıklıklar; çalışkanlığın, gururun ve kutsallığın simgesidir.

Önlüğün düğmeleri; zorluğun, özverinin disiplinin anlamıdır. Bilgeliğin ve deneyimin göstergesidir.

En kutsal anlamı ise hastaların duası, yakınlarının minnettarlığıdır. Beyaz önlükleriniz kirlenebilir ama önemli olan zihninizin, ruhunuzun, yüreğinizin kirlenmemesidir.

Bu nedenle hedefiniz etik ve ahlaki değerlere bağlı bilimsel açıdan güçlü çağdaş bir hekim olarak yetişmek olsun.

Unutmayınız ki gayretiniz ve gayretimiz her şeyin  belirleyicisidir.

            Bu günden itibaren mesleğin getirdiği bilgi, beceri ve yeteneklerle donanma, kendinizi geliştirme ve insanlığa faydalı olma noktasında çalışmalarınızı yoğunlaştıracaksınız. Önceliğiniz insanlara zarar vermemek olacaktır. Bu meslekle yaşam felsefeniz ve yaşam tarzınız değişecektir. Yolunuz fedakarlık yoludur, cefa yoludur. Sinirleriniz güçlü, iradeniz sağlam, sözleriniz dikkatli ve etkili, mesleğinizde kararlı, alanında donanımlı, fedakarlığı içselleştirmiş bireyler olarak yetişmeniz ana hedefimizdir. Bu ülkenin sizlerin aklına, cesaretine, çabasına ve aklıseliminize ihtiyacı var. Gereksiz şekilde suni oluşturulan oyalayıcı gündemlerle lütfen zaman kaybetmeyiniz. Gençliğinizin ve zamanınızın değerini bilerek en iyi şekilde kendinizi yetiştirmek için çabalayınız. Sosyokültürel faaliyetleri ihmal etmeyiniz. Hobilerinize zaman ayırınız. Bedeniniz ve ruhunuzu rahat ettirmek için mutlaka spor yapınız. Her açıdan prototip olduğunuzu unutmayınız. Tüm ÇOMÜ öğrencilerine örnek olunuz.

 

 

Çok Kıymetli Öğretim Üyeleri;

Dün olduğu gibi bugünde yarında en donanımlı, en iyi hekimleri yetiştirmek için çabanıza şahidiz. Çabanızın artarak devam edeceğinden de eminiz. Tıp eğitimine yeni başlayan bu öğrencilerimiz de sizlerin öğretileri ve eğitimi ile hekim olmanın haklı gururunu yaşayacaklardır.

Öğretim Üyeleri olarak hepimizin asli ve öncelikli görevi tıp eğitimidir. Yani değişmezimiz, en kıymetlimiz öğrencilerimizdir. Unutulmaması gereken üniversitemizin, fakültemizin, hastanemizin ve bizlerin varlık sebebi tıp öğrencileridir. Toplam kalitenin kurum içi tesisi sizlerin gayreti ile şekillenecektir.

Kıymetli öğretim üyeleri; sorunların hepimizin olduğunu düşünerek aidiyetimizin ÇOMÜ olması gereği; hepinizi sorunun değil, çözümün bir parçası olmaya davet ediyorum. Ortak kaygımızın üretmek olduğunu düşünüyor ve tüm öğretim üyelerimizden bunu hassaten bekliyorum.

            Hakları asla ödenmeyecek, hayatın gerçek kahramanları cefakar, vefakar kıymetli VELİLER;

            En değerli varlıklarınız olan çocuklarınızın bu mutlu gününde her zaman olduğu gibi yine onları yalnız bırakmadınız geldiniz. Çocuklarınızı ve bizleri mutlu ettiniz. Sizler de mutlu olun. Bu gençlerin hayat mimarı sizlersiniz. Onlara iyi olmayı, iyi düşünmeyi ve iyi davranmayı sizler öğrettiniz. Sorumluluk duygularını sizler aşıladınız. Bu kadar güzel gençler sizlerin eseridir. Eseriniz ile ne kadar övünseniz, ne kadar gururlansanız azdır. Hekimlik mesleğini tercih eden gençlerimizin ebeveynleri olarak sizler çok şanslısınız. Çünkü tedavi edecekleri, önleyecekleri her hastalık ve hastanın sevabı sizi gelip bulacaktır. Hekim anne babası olmak bu nedenle bir ayrıcalık,  bir şanstır.

            Çok değerli Anne Babalar;

Yoğun ve meşakkatli bir eğitim hayatına başlayan çocuklarınız yolun başındalar, inşallah başarı ile bu eğitimlerini tamamlayacaklar. Bu günlere dek hep desteklediğiniz çocuklarınıza daha çok destek olmanız, onları sürekli arayıp sormanız, gönül desteğinizi ifadeniz hiç kuşkusuz onlara güç verecektir. Şunu açıkça ifade etmeliyim ki çocuklarınız çocuklarımızdır. Çocuklarınız öğrencilerimizdir. Çocuklarınız meslektaşlarımızdır. Emanetinizi koruyup kollayacağımıza, eğitip yetiştireceğimize şahsım ve kurumum adına söz veriyorum.

 

            Beyaz Gülün goncaları, değerli öğrenciler;

            Önceliğimiz kıymetlimiz, en değerlimiz sizlersiniz. Çünkü sevdamız eğitimdir. Bu nedenle eğitimde uluslararası standartlara kavuşmak ana hedefimizdir. Bu amaca uygun olarak çalışmalarımız gayretimiz artarak devam edecektir. Mezun olduğunuzda iyi ki ÇOMÜ Tıp Fakültesinden mezun olmuşuz demelisiniz. Bunu kanıksatmak da bizim işimizdir. Ancak statükonun değişimi, rahatın bozulması, daha çok gayrete gereklilik zor iştir. Değişimler, devrimler topyekun mücadele ile yapılabilir. Bu nedenle sizlerden sesime ses vermenizi, elimi tutmanızı, koluma girmenizi, bizlere omuz vermenizi istiyorum. Şeffaf, katılımcı ve bütünleştirici idari projeksiyonumuzda sizleri de aktif görmek istiyorum. Her daim her konuyu, her platformda; rahatça tüm yalınlığı ile bizlere iletmenizi, çözüm önerilerini sunmanızı arzu ediyor ve bekliyorum.

            Aramızda dünyanın değişik ülkelerinden gelen ÇOMÜ Tıp Fakülteli olmanın gururunu yaşayan dün yabancı bugün bizlerden olan öğrencilerimiz de var Onlara da bizlerle oldukları için teşekkür ediyor, hoş geldiniz diyorum. Yarın ülkenize döndüğünüzde aldığınız tıp eğitimi nedeni ile memnun olacağınızı, ülkemizin üniversitemizin ve fakültemizin bilim elçileri olarak görev yapacağınızı ümit ediyorum. Ülkenize döndükten sonra bile siz, bizim için; bizimsiniz unutmayınız.

            Eğitimde fırsat eşitliği en kutsal haktır. Gerek ülkemizdeki diğer tıp fakülteleri ile gerekse üniversitemizdeki diğer fakülteler ile karşılaştırıldığında geride değil daha ileride olabilme adına fakültemize sunulan imkanların artarak devamına olan inancımızı sizler ile paylaşmak istiyorum.

            Törenimize teşriflerinizden dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu kutlu yolda, ilimin ve bilimin ışığında, yeni günde, taze baharlarda buluşmak dileği ile hepiniz hoşça kalın, bizimle kalın. Beyaz kalın.’’

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden ise konuşmasında “27 yıl önce kurulmuş olan üniversitemiz, bugüne kadar 115 bin öğrenciyi mezun etti. Öğretim üyelerimizin kalitesi ve çalışma şevki açısından gerçekten iyi bir üniversiteyiz. Önemli bir coğrafyada Türkiye’de 207 üniversite arasından son 3 yılda 34.lüğe kadar ilerlemiş bir üniversiteyiz. Kendimizi ilk 20’de görmek istiyoruz” diyerek ÇOMÜ’nün tecrübe yönünden, konumunu sağlamlaştırmış, eğitim-öğretim ve bilim dünyasında Türkiye’de adından söz ettiren, uluslararası ortamda da belli projelere ve iş birliklerine imza atmış bir üniversite haline geldiğini ifade etti. Prof. Dr. Özden “ÇOMÜ Tıp Fakültesi, birçok başarıya imza atmıştır. Elde edilen bu başarıdan çıkarılacak sonuç ise Tıp Fakültemizde iyi eğitim yapıldığı anlamına gelmektedir. Eğitimde ve bilimde bir dünya üniversitesi sloganıyla yola çıktık. 2015 yılından bugüne kadar çok yoğun çalışıyoruz. Ümit ediyorum 2019-2020 Eğitim-Öğretim döneminde de bu çalışmalarımızı ilerleteceğiz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmaların sonrasında önlük giydirme törenine geçildi. Öğrenciler sahneye davet edilerek önlükleri giydirildi. Önlük giyme töreninin ardından hekim adayı öğrenciler, mesleğe ilk adım yeminlerini ettiler.