Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Tıp Fakültesi

Beyaz Önlük Giyme Töreni Gerçekleştirildi

Beyaz Önlük Giyme Töreni Gerçekleştirildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi 2018-2019 Öğretim Yılı Önlük Giyinme Töreni Troia Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Törene Vali Yrd. Celil Ateşoğlu,Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör Yardımcısı Mustafa Görün,Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Ahmet Ünver,Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu  Müdürü  Doç. Dr. Ali KARABAYIR, Çanakkale Devlet Hastanesi Başhekimi Ufuk Tali, Türk Tabibler Birliği Temsilcileri ile birlikte çok sayıda akademisyen veli ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve istiklal Marşının okunmasının ardından ..

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Dekan Prof. Dr. Taner Demir konuşmasının başında Fakülte hakkında bilgiler verdi. ÇOMÜ Tıp Fakültesi’nin 132 Öğretim Üyesi, 159 Araştırma Görevlisi ile; 925 öğrenciye eğitim-öğretim, 1 milyonun üzerinde bir hasta popülasyonuna da sağlık hizmeti vermekte olduğunu ve bu güne dek 480 öğrencisini mezun vermiş bir kurum olduğunu belirten Prof. Dr. Demir; 2018-2019 döneminde 7000-13000 bandından, 480- 495 puan aralığında öğrenci aldıklarını açıkladı.  Prof. Dr. Demir “ÇOMÜ’nün en yüksek puanlı öğrencilerimizin eğitimini önemsiyor, hep daha iyi için var gücümüzle çalışıyoruz, yılmadan çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Birken hep eksik, bizken hep tamız

Prof. Dr. Demir konuşmasında“Ülkemizde Tıp Eğitiminin yeniden yapılandırılması, eğitimde toplam kalitenin yükseltilmesi ve tıp eğitiminin gerek Ülkemiz gerekse dünya normlarında standarda kavuşturulması amaçlı ulusal ve uluslararası Tıp Eğitimi Akreditasyonu Fakültemizin vizyonudur. 2019 yılı itibari ile ÇOMÜ Tıp Fakültesi olarak "UTEAK" başvurusu planlanmış olup, bu yönde gereken hazırlıklar tüm hızı ile devam etmektedir…Bu güne dek her konuda desteğini esirgemeyen ÇOMÜ Rektörü Sayın Prof Dr. Yücel ACER Beyefendiye huzurlarınızda teşekkür ediyor, akreditasyon sürecinde de desteklerini umuyor ve bekliyorum. Aynı beklentiler kıymetli öğretim üyelerimiz içinde, göz bebeğimiz, can paremiz öğrencilerimiz içinde geçerlidir. Unutulmaması gereken birken hep eksik, bizken hep tamız” dedi ve şu açıklamalar ile devam etti:

Temel tıp eğitimi müfredatı ile ilgili gözden geçirme çalışmalarımız tamamlanmıştır

Hedefe dönük davranışlar sergilemek adına; temel tıp eğitimi müfredatı ile ilgili gözden geçirme çalışmalarının tamamlandığını belirten Prof. Dr. Demir, müfredatda teorik ders yükü azaltılmış, öğrenci yetkinliğinin artırılmasına dönük revizyonlar yapılmıştır.”Tüm dönemlerimiz ile birlikte, 1.dönemi de kapsayan 3 günlük oryantasyon programımızla öğrencilerimizin bilgilendirilmesi ve adaptasyonları sağlanmıştır 

Öğrenci temsiliyetini en üst düzeyde tutmak amacımız..

Ayrıca bu eğitim döneminde hayata geçecek olan "MÖE" Öğrenci kurulu ile ilgili yönerge çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu ve tamamıyla öğrencilerden oluşacak olan bu kurulun, eğitim süreçlerinin öğrenci gözü ile değerlendirilip sunuluşu planlandığını belirtti.

En önemli dış paydaşımız olan YÖK den isteğimiz

 “Doğal olarak sorunlarımızın çözümünde, üniversitemizin dışındaki etmenler de etkindir. En önemli dış paydaşımız olan YÖK den isteğimiz; Fakülte  bütçemizin artırılması, ayrılan ödeneklerde öğrenci sayısının ölçü teşkil etmesidir.” Diyen Prof. Dr. Demir sözlerine şu cümleler ile devam etti: “Gerek eğitimde gerekse hasta hizmetinde etkili olan araştırma görevlisi kadrolarının artırılmasıdır. Öğretim üyelerine bilimsel çalışmalarındaki desteklerin ve özendirmelerin her açıdan artırılmasıdır. Öğretim elamanı eksikliklerinin giderilmesine dönük çalışmaların yapılmasıdır. Özellikle temel tıp alanında olan ihtiyaçlar için pozitif ayırımcılık şarttır. Sağlık Bakanlığımız nezdinde de Araştırma Görevlisi kadrolarının desteklenmesi, ihtiyaç bildirilen alanlarda üniversite hastanelerine de yan dal mecburi kuralarının konulması, SUT ile ilgili güncellemelerin ivedi olarak yapılması en büyük arzumuzdur.”

Aidiyetimiz ÇOMÜ

Konuşmasının devamında öğretim üyelerine seslenen Prof. Dr. Demir;“Kıymetli öğretim üyeleri; sorunların hepimizin olduğunu düşünerek aidiyetimizin ÇOMÜ olması gereği; hepinizi sorunun değil çözümün bir parçası olmaya davet ediyorum. Ortak kaygımızın üretmek olduğunu düşünüyor ve tüm öğretim üyelerimizden bekliyorum.” dedi.

Tedavi edecekleri, önleyecekleri her hastalık ve hastanın sevabı sizi gelip bulacaktır.

Prof. Dr. Demir velilere; “Çocuklarınız çocuklarımızdır, çocuklarınız öğrencilerimizdir, çocuklarınız meslektaşlarımızdır, Çocuklarınız geleceğimizdir. Ne mutlu sizlere, Ne mutlu çocuklarınıza, çocuklarımıza” diyerek seslendi.

Beyaz gülün goncaları siz genç meslektaşlarım;

Konuşmasının son bölümünde öğrencilerine seslenen Dekan Prof. Dr. Tamer Demir; “ Beyaz masumiyettir, saflıktır, asalettir, güvendir ve huzurdur. Size bakan üniformanızla bunları görecektir, sizlerde bunları davranışlarınız ile teyit edecek tasdik edeceksiniz. Beyaz duruluktur, açılıktır, soğukkanlılıktır. Yani beyaz hekimin rengidir. Beyaz önlüğümüz güçtür, kudrettir, vebaldir. Üzerindeki lekeler, kanlar, kırışıklıklar; çalışkanlığın, gururun ve kutsallığın simgesidir önlüğün düğmeleri; zorluğun, özverinin, disiplinin timsalidir. Bilgeliğin ve deneyimin göstergesidir. En kutsal anlamı ise hastaların duası, yakınlarının minnettarlığı ve gözlerindeki parıltıdır… Önceliğimiz, kıymetlimiz en değerlimiz sizlersiniz çünkü sevdamız eğitimdir. Bu nedenle eğitimde uluslararası standartlara kavuşmak ana hedefimizdir. Bu amaca uygun olarak çalışmalarımız gayretimiz artarak devam edecektir.  Mezun olduğunuzda iyi ki ÇOMÜ Tıp Fakültesinden mezun olmuşuz demelisiniz. Bunu kanıksatmak da bizim işimizdir… İlimin ve bilimin ışığında yeni günde, taze baharlarda buluşmak dileği ile hepiniz hoşça kalın, bizimle kalın.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer ise ÇOMÜ’nün tecrübe yönünden, konumunu sağlamlaştırmış, eğitim-öğretim ve bilim dünyasında Türkiye’de adından söz ettiren, uluslararası ortamda da belli projelere ve iş birliklerine imza atmış bir üniversite haline geldiğini ifade ederek “Siz değerli öğrencilerimiz; üniversitemize gelmeden önce, huzuru bozan her hususun ortadan kaldırıldığı, huzurlu bir ortama geldiğinizi belirtmek isterim. Gerek üniversitemiz, gerekse Tıp Fakültemiz henüz çok genç. Fakat Tıp Fakültemizin, geride bıraktığı 10 yıla rağmen yol aldığı mesafe gerçekten çok yüksektir. ÇOMÜ Tıp Fakültesi, Türkiye genelinde ilk 20 Tıp Fakültesi arasına girerek önemli bir başarıya imza atmıştır. Elde edilen bu başarıdan çıkarılacak sonuç ise, Tıp Fakültemizde iyi eğitim yapıldığı anlamına gelmektedir. Sizler doğru bir fakülteye geldiniz. Sizlerin kaliteli ve iyi eğitim alabilmeniz için hocalarımızın sayısını arttırdık. İleriki yıllarda, uygulama yapacağınız hastanemizi de en iyi hale gelmesi için üniversite araştırma hastanesi haline getirdik. Hükümetimizin verdiği 100 Milyon TL ile hastanemiz tamamlanmış ve hizmete girmiş oldu. Yaklaşık 40 Milyon TL ile de yeni cihazlar alınmış oldu. Sizler, zamanı geldiğinde böyle bir hastanede uygulama yapacaksınız” dedi.

Prof. Dr. Acer, öğrenci ailelerine “Emanetiniz artık emanetimizdir. 6 yıl sonra hekimlerimizin mezuniyetinde görüşmek üzere” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmaların sonrasında müzik dinletisi gerçekleştirildi, ardından önlük giydirme törenine geçildi. Öğrenciler tek tek sahneye davet edilerek önlükleri giydirildi. Önlük giyme töreninin ardından hekim adayı öğrenciler, Prof. Dr. Tamer Demir ile mesleğe ilk adım yeminlerini ettiler.