Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Tıp Fakültesi

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Ergen Hastalıkları ÇOMÜ TV de konuşuldu

Doç. Dr. Nurullah Bolat Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Ergen Hastalıkları hakkında bilgi verdi

    Atiye Şahin’in sunduğu, Çanakkale Onsekiz Mart Ünivesitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurullah Bolat’ın konuk olarak katıldığı Kampüs Özel programında, Doç. Dr. Nurullah Bolat "Çocuk ve ergen ruh sağlığı ve ergen hastalıkları" hakkında bilgi verdi.

Otizm Spektrum Bozukluğu'nun konuşulduğu programa  https://www.youtube.com/watch?v=WJoETmSNkTU  linkinden erişebileceğiniz gibi program özetinide sizler için hazırladık.

"Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) sosyal etkileşim ve iletişim alanında belirgin yetersizlikler, basmakalıp tekrarlayıcı davranışlar ve kısıtlı ilgi alanları ile seyreden nörogelişimsel bir bozukluktur. OSB’li çocuklar sıklıkla isimleri seslenildiğinde bakmazlar, göz teması süreleri kısıtlıdır, konuşma gelişimlerinde gecikme vardır, yalnızlığa karşı tepki vermezler, ayrılık kaygısı yaşamazlar, talimatlara uyum sağlamazlar, sözel olmayan iletişimde de sorunları, basmakalıp davranışları, kısıtlı ilgi alanları ve duyusal farklılıkları vardır.    Bilimsel çalışmalar OSB’nin sıklığı ile ilişkili giderek artan oranlar vermektedir ve son yıllarda yaklaşık %1’ler seviyesinde görüldüğü düşünülmektedir. OSB’nin etiyolojisi hakkında bilinenler sınırlıdır; genetik ve çeşitli çevresel etmenlerin etkileşiminin önemi vurgulanmaktadır. OSB tanısı klinik değerlendirme sonucu konur, karakteristik labaratuvar bulgusu yoktur. OSB’de temel belirtilere fayda eden bir ilaç tedavisi yoktur ve kabul edilen en etkili tedavi yaklaşımı özel eğitimdir. Tanının erken konması ve özel eğitime erken başlanması prognozu olumlu etkilemektedir. Ülkemizde özel eğitimin süresi ve eğitim veren kişilerin yetkinliği ile ilgili sorunlar vardır. OSB ile ilişkili özel eğitim dışında etkin bir tedavinin olmaması nedeniyle alternatif tedaviler gündeme gelmektedir. Ülkemizde diğer önemli bir sorun etkinliği ve güvenilirliliği konusunda yeterli kanıt olmayan bazı yöntemlerin çocuk psikiyatrisi eğitimi almamış kişiler tarafından ailelere çok yüksek maliyetler çıkararak umut dağıtılmasıdır. Bu ailelerin kısıtlı ekonomik imkanlarının ve umutlarının sömürülmemesi için yasal tedbirlerin uygulanması gerekmektedir."