Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Tıp Fakültesi

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'ndan Büyük Başarı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri tarafından altı ayrı kalp cerrahisi işlemi aynı ameliyatta uygulanarak büyük bir başarıya imza atıldı.

   ÇOMÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. H. Fatih Aşgün, Yrd. Doç. Dr. Sonay Oğuz ve Arş. Gör. Dr. Ömer Çokkalender tarafından ÇÖMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilen ameliyat ile büyük bir başarıya imza atıldı. 

6 Ayrı İşlemin Uygulandığı İlk Hasta

   Doç. Dr. H. Fatih Aşgün SUAH'a yaptığı açıklamada “Güldalı Hanım da ameliyatı yüksek riskli olan ve başvurduğu bazı diğer klinikler tarafından cerrahisi gerçekleştirilemeyen hastalarımızdandı. Aynı seansta 2, 3, hatta 4 ayrı kalp cerrahisi işlemini uyguladığımız çok sayıda hasta mevcut. Ancak beşi büyük prosedür olmak üzere 6 ayrı işlemin uygulandığı ilk hastamız Güldalı Hanım’dır. Ameliyat kalp-akciğer makinesi kullanılarak gerçekleştirildi. Hastanın kalbi ve akciğerleri ameliyat süresince durduruldu. Bu esnada hastayı kalp-akciğer makinesi hayatta tutmuştur” dedi.  

Operasyon 13 saat sürdü

   13 saat süren operasyonda hastanın aort ve mitral isimli iki kalp kapağı değiştirilip, dar olduğu tespit edilen aort damarının kök kısmı genişletilmiş, triküspid isimli üçüncü kapağına halka konarak onarım uygulanmış, daha önceden stent konmuş ancak daralmış iki damarına bypass yapılmış ve kalbin iki kulakçığını birbirinden ayıran duvardaki doğuştan gelen delik dikilerek kapatıldığını açıklayan Doç. Dr. Aşgün, ameliyattan sonra iki gün yoğun bakımda kalan hasta sonra servise alınmış ve ameliyatından bir hafta sonra sağlığına kavuşup taburcu olmuştur.” dedi.

Doç. Dr. Aşgün; “Gerçekleştirdiğimiz Ameliyatların Büyük Çoğunluğu Yüksek Riskli ve Karmaşık Cerrahiler”

   Kalp nakli ve çocuk kalp cerrahisi dışında kalan her tür kalp ve damar ameliyatını klinik olarak başarıyla gerçekleştirmekte olduklarını belirten Doç. Dr. H. Fatih Aşgün, "Gerçekleştirdiğimiz ameliyatların büyük çoğunluğu yüksek riskli ve karmaşık cerrahilerdir. Büyük merkezler tarafından gerçekleştirilebilen her tür büyük ve riskli ameliyat başarıyla kliniğimiz tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu tür riskli hastalar diğer hastanelerden ve çevre kentlerden de bize yönlendirilmektedir. 

   En son Çanakkale’ye kazandırdığımız ECMO (yapay kalp ve akciğer) ve ototransfüzyon sistemleri bu tür riskli hastalarda başarımıza önemli katkılar sağlamıştır. Yeni hastanemize taşınmamızla beraber çok daha fazla sayıda hastamıza yüksek standartta tedavi imkanı sunabileceğiz” dedi. 04/01/2018-Çömü Tıp Fakültesi,  Fotoğraf:Çomü SUAH