Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Tıp Fakültesi

Dr. Öğr. Üyesi Fatih Battal ÇOMÜ Tv de Talasemi Hastalığı ve Tedavi Yöntemlerini anlattı

Dr. Öğr. Üyesi Fatih Battal ÇOMÜ Tv de Talasemi Hastalığı ve Tedavi Yöntemlerini anlattı

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Fatih Battal'ın katıldığı ve Talesemi Hastalıkları ve Tedavi Yöntemlerinin konuşuldu.

Talasemi dünyada ve ülkemizde en sık görülen, önlenebilir kalıtsal kan hastalığıdır

Dr. Battal hastalık hakkında şu bilgileri verdi: "Talasemi majörlü hastalarda başlıca karşılaşılabilecek sorunlar (komplikasyonlar) kalple, karaciğerle ve hormon salgılayan organlar (endokrin organlar) ilgili olabilir. Bu sorunların tamamı demir birikimi ilişkilidir ve demir bağlayıcı ilaçların (şelatörlerin) düzenli kullanılması ile önlenebilir. Ayrıca günümüzde çok çok nadir de olsa aldıkları kan transfüzyonlarına bağlı olarak bu hastalarda hepatit B, hepatit C gibi bulaşıcı enfeksiyonlar gelişebilir.Talasemi tanısı, tam kan sayımı, periferik yayma (kan hücrelerinin mikroskopta bakılması), hemoglobin elektroforezi gibi çok basit ve kolay kan testleri ile konulabilmektedir.Talasemi majörde gen tedavisi, deneysel bir tedavi yöntemidir. Bu konuda çeşitli hayvan deneyleri ve çok az sayıda klinik araştırma bulunmaktadır.Preimplantasyon genetik tanı : Genetik hastalığın erken embriyonik dönemde tanısını sağlayan bir yöntemdir. Bunun için tüp bebek yöntemindeki uygulama kullanılır. Bu yöntem ile laboratuvar ortamında elde edilen, zigot veya embriyodan hastalıklı genleri taşımayanı seçilir ve anne rahmine yerleştirilir."

 Programa http://tv.comu.edu.tr/haberler/tv-programlari/talasemi-hastaligi-ve-tedavi-yontemleri linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.