Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Tıp Fakültesi

Fakültemiz 14 Mart Tıp Bayramı Kutlaması

Fakültemiz 14 Mart Tıp Bayramı Kutlaması

 

14 Mart Tıp Bayramı ÇOMÜ Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda düzenlenen program ile kutlandı.

 Programa; ÇOMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tamer Demir, Çanakkale Tabip Odası Başkanı Eftal Yıldırım ve çok sayıda davetli katıldı. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından ÇOMÜ Müzik bölümü öğrencileri müzik dinletisi gerçekleştirdi.

Dinleti sonrası Fakültemiz  Dekanı Prof. Dr. Tamer Demir 14 Mart’ın her ne kadar Tıp Bayramı olarak ifade edilse de aslında tüm ülkenin bayramı olduğunun altını çizere şunları söyledi, “. 14 Mart bir direnişin adıdır. 14 Mart kurtuluş zaferimizin bir adıdır. O nedenle 14 Mart’a sahip çıkmak, 14 Mart’ı dile getirmek organizasyonlar yapmak sadece Tabipler Odasının, tıp fakültelerinin ve sağlık il müdürlüklerinin ukdesinde bir durum arz etmez. Bu 14 Mart’a tüm millet olarak sahip çıkmak gerekir. 14 Mart 1827 ülkemiz için modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul ediliyor. Bundan tam 101 yıl önce 14 Mart 1919’da İstanbul’un işgal edildiği ilk günlerde yabancı işgal kuvvetlerine karşı bir direnişin adıdır 14 Mart. Başını Hikmet Boran’ın çektiği, tüm tıp öğrencilerinin destek olduğu bir harekettir 14 Mart. İlk defa 1919’da 14 Mart’ta kutlandı. 1976’dan bu yana tıp alanında çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı bilime katkılarının ödüllendirildiği ve tüm haftaya yayılan birçok etkinliğin yapıldığı bir hafta olarak da resmen belirlendi. İnsana hizmet Hakka hizmettir. Bu mantıkla hizmetlerin en büyüğü de insan sağlığına hizmettir. Görevini layıkıyla yapanları huzurunuzda saygıyla selamlıyorum. Bu kutsal görevde yılmadan, azim ve şefkat ile çalışan tüm sağlık çalışanlarına minnet ve şükranlarımı sunuyorum.

Modern tıp eğitiminin 101. Yılında 11. Yılını geride bırakan Fakültemiz 26 Profesör , 40 Doçent , 67 Dr. Öğr. Üyesi, 5 Öğr. Gör. Dr., 173 Araştırma Görevlisi olmak üzere 891 öğrencisine tıp eğitimi veren, yıldızları parlayan bir Tıp Fakültesidir. 90.000 uzman,  44.000 pratisyen, 24.000 asistan toplamda 980.000 sağlık çalışanı ordusuna her yıl 100 kişilik doktor, kurumumuz vesilesiyle katılmaktadır.

 Fakültemiz Çanakkale ve çevresinde Tıp Eğitimi, akademik faaliyetler ve sağlık hizmetleri açısından her zaman yenilikçi bir yapılanma içerisinde ve çağdaş yöntemlerle bu gereksinimlere cevap vermeyi ilke edinmiştir. Önceliğimiz eğitim, amacımız yeni bir başlangıçtır. Öğretim Üyesi arkadaşlarımı hayretleri, sabırları ve özverileri nedeniyle tüm yüreğimle kutluyorum.

Üzerinde yaşadığımız şüheda topraklarını tarihe geçen şaheser anıları kadar içimize sindiremediğimiz acı anıları da hala tazedir. Acil yardımlardaki yetersizlik, medikal ve cerrahi tedavilerdeki aksaklıklar bir çok şehidimize neden olmuştur. Savaş sonrası, savaşın belki de kaderini değiştiren Seyit Onbaşı pnomoni nedeniyle kaybedilmiştir.

O günlerden bu güne Türkiye Cumhuriyeti ciddi yol kat etmiş, Dünya sağlık ölçütleri seviyesine gelmiştir. OECD ülkelerinde 80,6 , üst gelirli ülkelerde 79,5 olan ortalama ömür ülkemizde 78 yaşa çıkmıştır. Bebek ölüm hızı Dünya oranı 31,7 iken ülkemizde 9,7 , üst gelirli ülkelerde ise 5,8 seviyesindedir. Kaba ölüm kızı 1990’lı yıllarda 7,1 iken 5,3’e düşmüştür.

İlerlemenin, gelişmenin, ilmin üst limiti yoktur.

Temenniler daha güzel bayramlar içindir. Bayramda bayram etmek içindir. Bu vesile ile;

Nefes almak bayramdır mesela

Günün birinde nefessiz kalınca anlar insan

Görmenin nasıl bir bayram olduğunu karanlık öğretir

Sevmeninkini yalnızlık

Sızlamayan her organ, hele de burun deliği bayramdır.

Bayramdır, elden ayaktan düşmemek,

Zihinden önce bedeni kaybetmemek

Kurda kuşa yem olmayıp ‘’Çok şükür bu günleri de gördük’’ diyebilmek

Hiç aldatmamış, aldanmamış olmak bayramdır

Alnı açık yaşamak bayramdır

Ulu bir çınar gibi ayakta ölebilmek bir bayram.

Tüm sağlık çalışanlarının bayramını kutluyor, her iki cihanda da güzellikler ve iyilikler diliyorum.’’ Diyerek sözlerini sonlandırdı.

Dekanımız Prof. Dr. DEMİR’in ardından Fakültemiz Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. F. Sefa DEREKÖY ‘’Tıp Bayramı Tarihi’’ konulu konuşmasını misafirlerimizle paylaştı.

 

 

 

Fakültemizden mezun olan her öğrencimiz gurur kaynağımız. 2017 Yılı mezun öğrencilerimizden, Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğünde Hekim olarak çalışan Gizem BAŞTÜRK’te salonumuzda misafirlerimize hitaplarını yaptı. Ardından Akademik atamalar ve yükselmelere cübbe giydirme törenine geçildi.

Akademik Yükselme Gösteren Öğretim Üyelerimiz;

 

PROF. DR. Alper AKÇALI, Prof. Dr. Coşkun BAKAR, Doç.Dr. Hüseyin Yener ERKEN, Doç.Dr. Şükrü TAŞ, Doç.Dr. Hakan AYLANÇ, Doç.Dr. Hatice REŞORLU

Akademik Atamalar

 

- Prof.Dr. Burak TURGUT, Prof. Dr. Faruk Önder AYTEKİN, Doç.Dr. Hakkı KAYA, Dr. Öğr. Üyesi Fatih KAMIŞ

 

- Dr. Öğr. Üyesi Şule ÖZER, Dr. Öğr. Üyesi Şefika KÖKPINAR, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ÇAM, Dr. Öğr. Üyesi Hasan Anıl KURT, Dr. Öğr. Üyesi Şenay Bengin ERTEM, Dr. Öğr. Üyesi Erkan TEZCAN.

 

- Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Melek AYTUĞ KOŞAN, Dr. Öğr. Üyesi Tolgahan KURU, Dr. Öğr. Üyesi Oruç Numan GÖKÇE, Dr. Öğr. Üyesi Nesrin DEMİR, Dr. Öğr. Üyesi Taylan ÇELİK.

 

Akademik Teşvik Puanı Birincileri olan Dahili Tıp Bölümü Prof. Dr. Arzu MİRİCİ, Cerrahi Tıp Bölümü Dr.Öğr.Üyesi Yasemen ADALI, Temel Tıp Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hakan TÜRKÖN’e  plaketlerini, Kardiyoloji AD. Uzmanlık Eğitiminde Akreditasyon Belgesini Kardiyoloji AD Başkanı Doç.Dr. Emine GAZİ’ye, Ayrıca dış paydaşlarımızdan olan Altın Yıllar Yaşam Merkezi (Dr. Işıl ÇALIŞKAN), Çanakkale Belediyesi Sağlık işleri Müdürlüğü, Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü (Dr. Cengiz IŞIK), Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü (Uzm. Dr. Sinem TOPALOĞLU), Çanakkale il Sağlık Müdürlüğü KETEM (Dr. Bahar GÖKTAŞ),Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü Üreme Sağlığı Merkezi (Dr.Şermin SÜREK), Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü Evde Sağlık Birimi (Dr. Berçem ARIKAN), T.C. Sağlık Bakanlığı Çanakkale Sahil Sağlık Denetleme Merkezi (Dr. Ferit MAYATÜRK)’ne teşekkür belgelerinin  Dekanımız Prof. Dr. Tamer DEMİR takdim etti .

 

Dahili Tıp Bölümü Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arzu MİRİCİ

Cerrahi Tıp Bölümü Tıbbi Pataloji Dr. Öğr. Üyesi Yasemen ADALI

Temel Tıp Bölümü Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Hakan TÜRKÖN

 

Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emine GAZİ 

 

Altın Yıllar Yaşam Merkezi Dr. Işıl ÇALIŞKAN

Çanakkale Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü / Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü Y.  Dr. Cengiz IŞIK

Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü Uzm. Dr. Sinem TOPALOĞLU

Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü KETEM Dr. Bahar GÖKTAŞ

Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü Üreme Sağlığı Merkezi Dr.Şermin SÜREK

Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü Evde Sağlık Birimi Dr. Orhan TALU

Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü Verem Savaş Dispanseri Dr.Berçem ARIKAN

T.C. Sağlık Bakanlığı Çanakkale Sahil Sağlık Denetleme Merkezi Dr. Ferit MAYATÜRK