Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Tıp Fakültesi

Fakültemiz Öğrencileri Jeoloji ve Tarih Gezisinde

Fakültemiz Öğrencileri Jeoloji ve Tarih Gezisinde

Fakültemiz 1., 2., ve 3. Sınıf öğrencileri Sosyal Seçmeli Dersler grubunda yer alan  “Jeoloji ve Medikal Jeolojide Seçilmiş Konular” dersini 06 Nisan Cumartesi günü arazide uygulamalı ve görsel olarak yapmışlardır. Arazi gezisi üniversitemiz aracı ile sabah 09.00’da kampüsten hareketle başlamış ve ilk durak Kemerdere köyü olmuştur. Kemerdere köyü çevresindeki çeşitli kayaçlar öğrencilere tanıtılmış, bu kayaçlar içerisinde yer alan asbestiform mineral damarları hakkında bilgiler verilerek bunların insan sağlığı üzerindeki etkileri tartışılmıştır. Bölgede bulunan ve tarihsel dönemlerde deprem üreten bir aktif fay üzerinde gözlemler yapılmış, fayın tekrar deprem üretme potansiyeli tartışılmıştır. Bu lokasyonda ayrıca Kemerdere vadisi üzerinde yapılmış olan Eski Roma dönemi su kemerinin yapımında kullanılan kayalar ve bu kayaların özellikleri hakkında bilgiler verilmiştir.

Çalışmanın ikinci durağı Ezine ilçesine bağlı Yahya Çavuş Köyü olmuştur. Bu bölgede 2500 yıl önceden beri işletilen bir antik granit ocağı ziyaret edilmiştir. Ocakta bulunan ve boyutları 1,7X12 metreye kadar ulaşan granit sütunları tanıtılmış, bölgedeki granit bileşimli kayaların radyoaktivite nitelikleri hakkında bilgiler verilerek bunların insan sağlığı üzerindeki etkileri tartışılmıştır.

Üçüncü durakta Aleksandria Troya antik kentindeki jeotermal hamamlar ziyaret edilmiştir. Son durak ise Yahya Çavuş bölgesindeki antik granit sütunlarının nakliyatında kullanılan Aleksandria Troya antik limanı ziyaret edilmiştir.

Arazi dersi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erdinç YİĞİTBAŞ tarafından planlanmış, Tıp Fakültesi’nden  Dekan Yrd. Prof. Dr. Alper AKÇALI, Halk Sağlığı Anabilim Dalından Prof. Dr. Coşkun BAKAR , Araştırma Görevlileri Dr.Buse YÜKSEL, Dr.Özgür ÖZERDOĞAN ile Dr.Esen EKER aktif katılım ve katkılar yapılmıştır.