Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Tıp Fakültesi

Kampüs Özel Programına Katılan Kalp ve Damar Cerrahi AD. Dr. Öğr. Üyesi Serpil ŞAHİN Soruları Cevapladı

İletişim ve Medya Komisyonumuzun Çalışmalarıyla Hazırlanan, Kampüs Özel Programına Katılan Kalp ve Damar Cerrahi AD. Dr. Öğr. Üyesi Serpil ŞAHİN Soruları Cevapladı

Serpil ŞAHİN kimdir?

   1981 Balıkesir doğumluyum.Evli ve 3 kız çocuğum var.Sivas Cumhuriyet Üniveristesi Tıp Fakültesi  sonrası Ankara Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kalp ve Damar Cerrahisi asistanlığımı yaptım.Sonrasında uzman olarak da aynı hastanede çalışmaya devam ettim.Nisan 2018 de  18 Mart Üniversite Sağlık uygulama ve araştırma hastanesinde kalp ve damar cerrahı olarak çalışmaya başladım.

Kalp ve Damar Cerrahisi Deyince Neler Aklımıza Gelmeli? 

    Genelde herkes  kanserden korkar. Ama istatistiklere insanlar en çok kalp ve damar hastalıklarından dolyı ölüyorlar.Kalp ve damar cerrahisinin ameliyatları yüksek riskli ameliyatlardır.Bu riskler içinde sadece ölüm yok tabiki.Enfeksiyonlar, solunum problemleri, kalp ile alakal problemler, ritm problemleri, anesteziye bağlı problemler gibi birçok komplikasyon dediğimiz önceden öngörülemeyen riskler mevcut.Ancak takdir edersiniz ki kimsenin öngöremeyeceği riskler göze alınmalı ki cerrahi yapılabilsin.Bunlar duyulunca kötü geliyor tabiki ama unutulmamalıdırki sadece ihtimaller.Kalp ve damar cerrahisinin ilgilendiği geniş bir alan mevcut.Koroner bypasslar, damar balonlaşmaları, kalp kapak rahatsızlıkları, doğuştan gelen bazı kalp rahatsızlıkları ,varisler ve damar tıkanıklıkları bunları sadece bir kısmı aslında.

Genelde Hastalar Genç ve Kadın Bir Cerraha Alışkın Değiller. Ne Gibi Tepkilerle Karşılaşıyorsunuz?

  Aslında maalesef ki memleketimizde durum şu şekilde:

Serviste hastaları dolaşırken hastanın biri arkanızdan seslenir;

''Hemşire hanım ,hemşire hanım!

Doktor;

-Ben hemşire değilim,doktorum.

Hasta;

Tamam kızmayın doktor bey'' der.

Bu durum bizzat başıma çok geldi.Çok nadiren de olsa bazıları cerrah olmamı cesaret olarak görüp takdir ediyor.Aslında kadın doktor varlğı kadın hastalıkları ve doğum , çocuk hastalıkları ya da kulak burun boğaz gibi klniklerde herkesin alışık olduğu bir durum.Ancak kalp damar cerrahisi gibi majör cerrahi olan bir branşta nedense çok alışılamadı.Muhakkak bazı önyargılar zamanla aşılacaktır.

Peki Siz Erkek Egemen Bir Anlayışın Söz Konusu Olduğu Cerrahiyi Nasıl Neden Seçtiniz?

Ben tıp fakültesi öğrenciliğim boyunca cerrahi branşlara ilgi duyuyordum.Fakültenin son yıllarında bu ilgi kalp ve damar cerrahisinde yoğunlaştı.Uzmanlık alanı seçiminin cinsiyetle alakalı olduğunu düşünmüyorum.aslında doktorluğun cinsiyetle alakası yok.Cerrahi kadın doktor erkek doktor ayırt etmeksizin yorucu, yüksek tempolu ve stres yükü fazla olan bir branş.Hayatta üstlendiğimiz birçok rol var;evlat olmak ,iyi bir eş olmak, kardeş ,arkadaş olmak ,anne baba olmak gibi.Bu roller kadın erkek hepimizin hayatında var.Maalesefki  bu roller sanki daha çok kadınlarınmış gibi gösterilmeye çalışılıyor.Bana da asistanlığımın ilk gününden son gününe kadar bu rollerim hatırlatıldı.

‘’Ne işin var cerrahide? Ne gerek var  kadın olarak? Dayanamazsın.’’

‘’Kadın olarak çoluğun cocugun olacak’’ Şeklindeki cümleler  hep söylendi.bence önemli olan yaptığımız işe saygı duymak ve sevmek.Her ne kadar fiziksel ve duygusal olarak yıpratıcı olabiliyorsa da çok sevip isteyince özveride bulunulmayacak durum kalmıyor.İşte o zaman lafları duymamazlıktan gelip yolunuza bakabiliyorsunuz.

Peki Size Göre Bu Önyargının Nedeni Nedir?

Kalp ye damar cerrahisi gerçekten yüksek tempolu bir branş. Asistanlığın ilk gününden itibaren mesleğin zorluğuna hazırlamaya başlıyorlar. Gün aşırı nöbetler ,uzun süren ameliyatlar, ameliyat sonrası hasta takipleri, bakımları.  Derken fiziki olarak çoğu zaman aç susuz uykusuz kalacağınız çok ciddi iş yükü var. Bu durumda kadın cerrahlara ‘dayanamaz’ gözüyle bakılıyor. Genelde pes etmeleri bekleniyor. Bir de olaya kadın cerrah erker cerrah acaba kimin gözü daha kara algısı ekleniyor. Kadın cerrahların erkek cerrahlara göre daha tedbirli davranıp daha az risk almaları  ise korkaklık olarak algılanıyor. İşler ters gittiğinde meslektaşlarından yardım almak konusunda kadın cerrahların daha istekli davranmaları da yetersizlik olarak algılanıyor. Oysa kanada Ontario da yapılan çalışmalarda kadın cerrahların aldıkları tedbirler nedenli erkek cerrahlardan daha başarılı oldukları ortaya konmuştur.işin gerçeği önyargı  sadece yalan yanlış algılamalar kaynaklı. Gerçek değil sadece önyargı yani.

Peki İnsan Delirmez mi, Bütün Hayatını Buna Vakfediyorsun Ama Algı Bu?

 

Sırf bu algılardan dolayı kadın cerrahlar kendilerini daha fazla ispatlama ihtiyacı duyuyorlar. Bundan dolayı daha fazla özveride bulunup daha fazla çalışıyorlar her konuda kendilerini daha fazla geliştiriyorlar.Hastalar bizi muayene ederken takip yaparken poliklinikte çok severler.Ama ameliyat söz konusu olunca

-Siz mi yapacaksiniz?

Sorusu gelir. Erkek  olmak bir nevi güç sembolü hala.Tabiki zamanla aşılacaktır bunlar.bayan cerrah olarak bize düşen yılmadan bıkmadan  bize düşeni , elimizden gelenin  en iyisini yapma isteğimizi kaybetmemek.Algılara önyargılara bırakalım yaptığımız işler cevap versin.

Hastalar Cerrahi Denince Büyükşehirlerde Ameliyat Olmayı Tercihediyorlar.  Size göre bu doğru bir düşünce mi acaba?

En başta da söylediğim gibi kalp ve damar cerrahisinin kendinin getirdiği yüksek bir risk oranı zaten var ve nereye giderseniz gidin bu risk her yerde asynıdır.Ameliyatın başarısı çoğunlukla hep sadece cerraha yüklenir.Büyükşehirlerdeki cerrahlara da daha başarılı gözüyle bakılır.Oysa bizler farklı yerlerde uzmanlık eğitimlerimizi alıp farklı yerlere çalışmaya giden bir meslek grubuyuz.Kendimden örnek vermem gerekirse ben yıllarımı Ankara yüksek ihtisas eğitim araştırma hastanesinde çok başarılı hocalarımla geçirdim.Ankara da çalışırken hastalarımın gözünde başarılı güvenilir hekimken Çanakkale ye gelince bunun değişmesi çok doğru olmamalı.Böyle bir durum yok .Tüm illerimizde değerli başarılı hekimlerimiz mevcut.Evet Çanakkale ye yeni geldim.ancak gördüm ki Çanakkale 18 mart üniversite hastanesinde 10 yılını doldurmuş köklü yerleşik bir kalp damar cerrahisi kliniği var.Diğer merkezlerde yapılıp da burada yapılamayan hiçbir cerrahi işlem yok.Açık kalp ameliyatları başarıyla gerçekleştiriliyor.Kalp kapak tamirleri yapılıyor.Damar tıkanıklıkları cerrahinin yanısıra stentle ,balonla ameliyatsız olarak tedavi edilebiliyor.Varis hastalarımıza hem sağlıklarını geri kazandırıyor hem de kozmetik çözümler sunabiliyoruz.sözü bağlamak gerekirse ÇOMÜ hastanemizde sizlere yardım etmek için çalışan değerli hekimlerimiz mevcut.