Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Tıp Fakültesi

Temel Atma Töreni Gerçekleştirildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Terzioğlu Yerleşkesinde yer alan Tıp Fakültesi Hastanesi’nin temel atma töreni gerçekleştirildi.

Törene Vali Ahmet Çınar, Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, Boğaz Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, Belediye Başkan Vekili Fatma Sağlam Olcaytu, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Çanakkale Baro Başkanı Bülent Şarlan, Avustralya Konsolosu Nicholas Sergi, İl Emniyet Müdürü Osman Zoroğlu, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Enver Aydın ile üniversite yöneticileri, kurum, kuruluş, siyasi parti temsilcileri, akademik ve idari personel katıldı.

Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından protokol konuşmaları ile devam etti. Protokol konuşmaları ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Murat Coşar, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Özdemir, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ve Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş tarafından yapıldı.

Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Murat Coşar yaptığı konuşmada “Bugün burada Çanakkale’nin ve bizlerin rüyalarından birisinin gerçekleşmesine şahit oluyoruz. Yıllardır devam eden uğraşların, gayretlerin ve çabaların sonuca ulaşıyor olması ise bizleri mutlu ediyor” diyerek şunları ifade etti:

TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ OLARAK BİR MİLAT YAŞIYORUZ


Şu anda, sessiz bir tarih yazılırken, Tıp Fakültesi Hastanesi olarak da bir milat yaşıyoruz, mahzun bir hastane hikâyesine nokta koyuyoruz. Biz bu ilden zorunlu olarak hiçbir hastanın il dışına taşınmamasını kendimize hedef olarak koyduk. Bu konuda üzüntümüzde oldu, sevincimizde. Bizleri bugüne kadar en çok üzen konuların başında Tıp Fakültesi hastanesi inşaatı olduğunu tüm Çanakkale biliyor. Bu konuda yılmadık, sabrettik, ama hep çalıştık. Çok zorlandığımız zamanlar oldu ama Rektör hocamızın destek ve motivasyonları ile hep taze kaldık.

89-kmdt-1.jpg

TEMELİ ATILAN HASTANE 2015 YAZ SONUNDA HİZMETE AÇILACAK


Bu esere bu noktaya gelinceye kadar, çok emek verildiğinin biz farkındayız sizler tarafından da bilinmesini istiyoruz. Bu eser burada durduğu ve şifa dağıtmaya devam ettiği süre boyunca, hayır hissenizi alacağınızdan ve hep güzelliklerle anılacağınızdan hiç şüphe duymuyoruz. Fakültemiz, hastanemiz ve Çanakkale adına sizler ve şahsınızda tüm devlet büyüklerimize çok teşekkür ediyoruz. Çanakkale’yi sağlık hizmeti anlamında birçok ilklerle tanıştıracak yeni hastanemiz 60 adet Yoğun Bakım yatağı ile birlikte 450 yatak kapasitesine sahip olacak. 18 adet süit odanın da eşlik edeceği hasta odalarımız 2 şer kişilik ve adeta otel konforunda. Bunun yanı sıra, temeli atılan bu binada 15 ameliyathane, Anjiyo ünitesi, Endoskopi ve Bronkoskopi üniteleri, mükemmel bir hemodiyaliz birimi, onlarda öğrenci sınıfı ve laboratuvarı, yüzlerce poliklinik odası, 200 kişilik konferans salonu, kemoterapi, onkoloji ve nükleer tıp üniteleri gibi burada sayamadığım onlarca ünite ve birim yer alacaktır. Kendi içinde yoğun bakımı servisi ve 2 ameliyathanesi olan Organ nakil ünitemiz ise hastanemizin yıldızı olacaktır. Temeli atılan hastaneyi 2015 yaz sonunda hizmete açmak için tüm gücümüzle çalışacağımızdan hiç şüpheniz olmasın. Aslında biz şu anda Tıp Fakültesi sağlık kompleksinin parçalarından bir tanesinin ya da bir başka ifadeyle en büyüğünün temelini atmak için buradayız. Biz bu kısmı 2. Etap olarak adlandırırken 1.Etap binada yeni doğan ve çocuk yoğun bakım üniteleri ile birlikte 150 yataklı hastanemizde sessiz sedasız yükseldi. 1. Etap binamızda 3 ameliyathane, 30 poliklinik odası, tüp bebek, genetik tanı ve fizik tedavi merkezlerimiz olacak. Kadın doğum, çocuk, psikiyatri ve fizik tedavi servislerinin de olduğu 1. Etabı kısmetse bu yaz sonunda hizmete açmayı planlıyoruz.

Bizler toplum yararında yapılan hizmetlerin kişiler ve kurumlar üstü olduğuna inanıyoruz. Hepimiz bu dünyada gelip geçiciyiz. Bugün var yarın yokuz, ama eserlerimiz ayakta durduğu sürece bizde yaşamaya devam edeceğiz. Bizler bu günlerde çok tatlı bir telaşında içerisindeyiz 1. Etap olarak isimlendirdiğimiz Kadın doğum, çocuk hastanemizin iç tefrişatı ile ilgili sizlerin, iş adamlarımızın ve kurumlarımızın kapılarını çalıyoruz. Bu yaz hizmete açmayı planladığımız kadın doğum, çocuk hastanemizin iç tefrişatı için isimlerini yaşatmak isteyen hayırseverlerimizin yardımlarını bekliyoruz. Destekleriniz bizi ve Çanakkale halkını mutlu edecektir. Sizlere bir müjde daha vermek istiyorum. Sizler bu meydandan ayrıldıktan sonra iş makinaları PET CT ve Nükleer tıp binamız için kazıya başlayacak ve kanser tarama ünitelerini de kısmetse 3 ay sonra hep birlikte hizmete açacağız.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Özdemir; “Sağlığı olanın umudu, umudu olanın her şeyi var demektir” diyerek sağlığın çok önemli olduğunu vurguladı ve şöyle konuştu:

DEVASA BİR SAĞLIK YATIRIMININ BUGÜN TOHUMU ATILIYOR HAYALLER GERÇEK OLUYOR


Biz umutla bu işe başladık, bu düşünceyle yola çıktık. Yola çıkarken inanın bu kadar güzelliğin bu kadar kısa bir zamanda oluşacağını hiç hayal bile edemezdik. Evet, bu topraklar çok bereketli ve vefalı olduğunu yine ispat etti ve bugün buna şahit oluyoruz. Bir tohum atıldığında yüzlerce filiz başak verdiğini hep beraber görmekteyiz. Hastalar sevk olmasın, yollarda ölmesin, başka illerde sıkıntı çekmesinler, nerede tedavi olurlar, ertesi güne işleri sarkarsa hasta ve yakını nerede kalırlar inanın bunları hep vicdanımızda yaşadık. Şu an gelinen noktada, devasa bir sağlık yatırımının bugün tohumu atılıyor. Hayaller gerçek oluyor. Sevk olmayan her bir hastanın gözlerindeki sevinci şimdiden görüyor gibi oluyorum. Kanser tedavi merkezi, kalp damar merkezi, tüp bebek merkezi, organ nakli, kadın doğum ve çocuk hastalıkları hastanesi, genetik tanı ve tedavi merkezi gibi ve daha birçok yeni birim burada konusunda uzman doktorlarca en kısa sürede inşallah başlayacaktır.

Beklentimiz; insanların şifa buldukları, kendilerini evlerinde hissettikleri, doğru ve etik işlerin yapıldığını bildikleri, sonuna kadar güven duydukları, bir sağlık kuruluşu olmaktır. Konusunda en iyi olmayı başarmış ekibi ile en son teknolojiyi yansıtan donanımı bu mevcut olan değerlerle birleştirdiğimizde; bugün ülkemizin belki de en ihtiyaç duyulan yapısı ortaya çıkmış olacaktır.

GELECEĞİN BELKİ DE EN İYİ DOKTORLARI BURADA YETİŞTİRİLECEKLER

Amacımız yalnızca bölgemiz ve ülkemizde değil henüz yeni yeni kurumsallık kazanmaya çalışan balkanlardaki soydaşlarımız ve onların çocuklarının tıp eğitimlerinin de bu mekanlarda verilmesidir. Bugün burada sadece bir hastane temeli atılmıyor, geleceğin belki de en iyi doktorları buradan yetiştirecekler, dünyaca alanında tanınan belki de birçok buluşa imza atacak doktorlar buradan yetişecekler. Bunu yapmak için çalışmaya ve kendimize inanma dışında inanın hiçbir şeye ihtiyacımız yok. Tıp Fakültemiz geçen sene ilk mezunlarını verdi, bu sene 520 öğrencisiyle öğrenci sayısını 2 senede ikiye katladı. Yaşamları boyunca on binler yüzbinlerce hastaya bakacak olan bu doktor kardeşlerimiz burada en iyi cihazlarda, üst düzey bilgi, tecrübe ve birikim alarak yetişecekler ve insanlığa hizmet edecekler ve sizleri her zaman hayırla yad edecekler. Bugünü ve şu devasa sağlık ve bilim merkezini bizlere hediye eden bizlere siz doktorların kredisi sınırsız diyerek cesaret veren sayın rektörümüze, her açılış ve temel atma törenlerinde bizleri yalnız bırakmayan tüm saygıdeğer Çanakkale protokolüne ve tüm ÇOMÜ’ lülere teşekkür ediyorum.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner konuşmasında şunları söyledi:

Sayın Valim, Milletvekilim, Boğaz Komutanı, Başkan Vekili, Çanakkale ilinin değerli protokolü, çok kıymetli ÇOMÜ’lü meslektaşlarım, ekip arkadaşlarım, hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum,

Peygamber Efendimiz diyor ki, insanların en hayırlısı, (Müslümanlara değil) insanlara en faydalı olandır. Aynı şekilde Mustafa Kemal Atatürk de diyor ki, “vatan sevgisi ona hizmetle ölçülür”. Yani ne kadar milliyetçi ne kadar vatansever olduğunuzu sadece ve sadece ona hizmetinizle gösterebilirsiniz, kuru konuşmalarla değil.

BU YATIRIM ÇANAKKALE’NİN KADERİNİ DEĞİŞTİREBİLECEK BİR YATIRIMDIR

Bugün konuşmaların ötesinde çok somut bir yatırım yapılıyor ve ben iddia ediyorum ki bu yatırım Çanakkale’nin kaderini değiştirebilecek bir yatırımdır. Çanakkale tarihindeki en önemli anlardan bir tanesi de bugünkü temel atma törenimizdir. Yani nasıl ki 1915 yılında bir vatan müdafaası gerçekleştirilmiş, deniz zaferi kazanılmıştır, bu zafer çok mühim bir tarihtir, nasıl ki kara savaşı kazanılmıştır bu da çok mühim bir tarihtir, nasıl ki Çanakkale’ye bir üniversite kurulmuştur, o da yine Çanakkale’nin kaderini değiştirecek çok büyük bir yatırımdır, nasıl ki Çanakkale’ye bir devlet hastanesi, sigorta hastanesi kurulmuştur yine bunlar da çok önemli yatırımlardır, bugün onlar gibi önemli, Çanakkale’nin kalkınmasında kilometre taşlarından biri diyebileceğimiz tarihi bir yatırımla karşı karşıyayız.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK HASTANELERİNDEN BİR TANESİ BURAYA İNŞA EDİLİYOR

Geçenlerde komşu illerimizden bir tanesine 30 bin m2’lik bir hastane temeli atıldı. Ve ne kadar devasa bir yatırım olduğunu sayın bakanımız, sayın rektörümüz orada ifade ettiler. Bu gün o yatırımın neredeyse üç misli, 80 bin m2’lik bir yatırımla karşı karşıyayız. Türkiye’nin en büyük hastanelerinden bir tanesi buraya inşa ediliyor. Bu kapasite doldurulur ise 750 yatağı dahi rahatlıkla kaldırabilecek bir hastane yatırımıyla karşı karşıyayız. Bu yatırım sadece Çanakkale’nin ihtiyacı değil, Edremit’ten Tekirdağ’a kadar bütün bölgenin ihtiyacını karşılayabilecek devasa bir sağlık yatırımıdır. Burada İstanbul ile İzmir arasında ki en büyük hastane olma hüviyetini kazanacak bir yatırımdan bahsediyoruz. Sadece Çanakkalelilere değil belki de Avrupa’dan, Balkanlardan gelecek insanların da sağlık turizmi yoluyla şifa bulacağı bir hastanedir.

Bugün temellerini attığımız Tıp Fakültesi Hastanesi, Çanakkale’yi Üniversite kenti olmanın dışında sağlık kenti, sağlık turizminin de yapıldığı yerlerden biri haline getirecektir. Dolayısıyla bu yatırım sadece eğitim, sadece şifa verme ve uygulama anlamında değil Çanakkale ekonomisi için de, Çanakkale turizmi için de çok önemli bir dönüm noktasını, kilometre taşını meydana getirmektedir.

ÇANAKKALE’YE EN AZ 2 BİN KİŞİLİK BİR İLAVE İSTİHDAMI DA SAĞLAYACAK

Bu çok önemli ana şu anda sizler de şahit oluyorsunuz. Çanakkale’ye en az 2 bin kişilik bir ilave istihdamı da sağlayacak bir yatırımdan bahsediyoruz burada. Yatırım tamamlandığında, tam kapasite çalışmaya başladığında 2 binin üzerinde yeni istihdamı tek başına bu hastane sağlayacak. Şu anda üniversitemiz 3 binden fazla insana iş veriyor, istihdam sağlıyor. Bu hastane de yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlayacak. Şu anda hastanemizde 650’nin üzerinde çalışan var. Bu hastaneyle birlikte çok daha büyük bir iş kapısı Çanakkale’mizde açılmış olacak.

Bizler çok zor şartlarda Kepez de hizmet vermeye gayret ediyoruz. Biliyorsunuz, Kadın Doğum Hastanesi olarak yapılmış küçük bir hastanede Tıp Fakültesi eğitimi ve 3. basamak uygulaması yapmaya çalışıyor arkadaşlarımız ve ben ne zaman hastaneye gidersem bir yandan arkadaşlarımıza üzülüyorum, onlara acıyorum tabiri caizse, bir yandan da onlarla gerçekten gurur duyuyorum çünkü o kadar dar bir alanda, hastalar neredeyse üzerinizde ve sizler onlara kızmadan, onlara yüzünüze ekşitmeden hizmet vermek zorundasınız; aynı zamanda dünyanın en iyi doktorlarını yetiştirme gayreti içerisindesiniz. Bunun dışında Tıp Fakültesi’ndeki arkadaşlarımız dünyanın en iyi dergilerinde bilimsel makalelerini yayınlatabilmek için gecelerini gündüzlerine katarak çalışmak zorundalar.

Hemen yanı başımızda Türkiye’nin en büyük Deney Hayvanları Merkezi var. Orada sabahlara kadar arkadaşlarımız fareler, tavşanlar ve çeşitli deney hayvanları üzerinde, sizlere şifa verebilmek için çalışma yapıyorlar. Makalelerini yayınlıyorlar ve bunu da son derece mütevazı ücretlerle, o işlerin karşılığı olamayacak rakamlarla yapmaya gayret ediyorlar.

Yani bu hastaneden çok daha önemlisi aslına bakarsanız insan yatırımıdır… O insan yatırımı da Çanakkale’de var.

130 civarında öğretim üyemiz, 200’ün üzerinde doktorumuz oldu. Son 3 yıl içerisinde doktor ve öğretim üyesi sayımız 2 mislinden fazla bir rakama ulaştı. Çocuk doktorunun olmadığı bir Tıp Fakültesi’nden, bugün her alanda alternatifli bir rakama ulaşmış olduk. Hedefimiz de bu hastanemizin tamamlanmasıyla birlikte 300’ün üzerinde öğretim üyesine ulaşabilmek.

TÜRKİYE’NİN EN RAHAT, EN İYİ, EN MODERN, EN GELİŞMİŞ HASTANELERİNDEN BİR TANESİNE SAHİP OLACAĞIZ

Son 3 yıldır pek çok makinayı alacak, yatırımı yapacak gücümüz vardı ama mekânımız yoktu. Kepez Düğün Salonu’nun, Kepez Pazarı’nın yanında, üst üste hizmet vermek zordu… Ümit ediyoruz ki 1. etabın yazın hizmete alınmasıyla birlikte çok rahatlayacağız, Kepez’i kademe kadem buraya taşıma operasyonumuz başlamış olacak… 1,5 yıl içerisinde de şu an temelini attığımız yatırımın devreye girmesiyle birlikte Türkiye’nin en rahat, en iyi, en modern, en gelişmiş hastanelerinden bir tanesine sahip olacağız. Bu hastanemizde, belki de Çanakkale’nin en çok beklediği kanser ünitesi, onkoloji ünitesi olacak çünkü şu anda yüzlerce insan, yüzlerce Çanakkaleli Bursa’da, İzmir’de, İstanbul’da ve Edirne’de tedavi, şifa arıyor ve belki de ömrünün son anlarını yollarda geçiriyor.

Bir kanser hastası bana şöyle yakınmıştı; “Ben İzmir’de iyileştim, keşke iyileşmeseydim. Çünkü ailemi perişan ettim. Ekonomik ve psikolojik olarak yıkıldık.” Tabi ateş düştüğü yeri yakıyor. Bizler bahçemizde mangal yaparken, Çanakkale Boğazı’nda, kordonda keyif yaparken kanser olacağımız veya hasta olacağımız ana kadar bu acıları göremiyoruz. Ama Tıp Fakültesi’ndeki hocalarımız bunu her gün görüyor, bunun ıstırabını her gün yaşıyor, sevk ettikleri hastanın yükü her daim omuzlarında duruyor. İşte bu hastane; yüzlerce Çanakkalelinin başka illerde şifa aramasına mani olacak. Artık ambülans uçaklar, ambülans helikopterler daha az çalışacak. Bu hastane sayesinde kendi ilimizde, kendi denizimize bakarak tedavi olma imkanını sunacak. Artık Çanakkaleli yollarda şifa aramayacak, başka illere gitmek için parasını ve enerjisini harcamayacak…

Şunu rahatlıkla söyleyebilirim; burada birçok şeyi yapmaya gayret ettik, oldu olmadı orasını bilemiyorum ama şu rektörlük sürem içerisinde yeni bir tıp fakültesi hastanesi yapmak benim için bir ölüm kalım meselesiydi. Bunu yapabilmek, Hastaneyi Kepez’deki o daracık yerden çıkarabilmek, Çanakkale’nin hak ettiği sağlık hizmetini Çanakkalelilere verebilmek ben ve arkadaşlarım için gerçekten bir yaşam mücadelesiydi. Sadece bunu yapsak, sadece Çanakkale’nin Tıp Fakültesi ve Hastane sorununu çözsek, bu görev süremiz içerisinde başka da hiçbir şey yapmasak yine de yeterlidir diye düşünüyor idik. Bunun açıldığını gördüğümüz an gerçekten görevimizi yaptık diyebileceğiz. O anlamda 1. etabın yazın açılmasını, ilk hastaların tedavi olmalarını heyecanla bekliyorum.

Bu arada sözlerimi burada tamamlamadan önce Sağlık Bakanlığı’mıza çok teşekkür ediyorum. Gerçekten 750 bin nüfusun altında olan yerlere böyle yatırımları vermiyorlardı. Çanakkale bir istisna oldu. Tıp Fakültesi var dedik. Sağlık Bakanlığı’nda çok dolaştık, insanları ikna etmeye çok çalıştık. Başhekimimiz de, Dekanımız da diğer arkadaşlarımızda Ankara’da çok dolaştılar. En nihayetinde Sayın Bakanımız, görevden ayrılmadan hemen önce ikna oldu. Kendilerine, Bakanlığımız yetkililerine minnettarız… Kalkınma Bakanlığı çok cömert bir katkı verdi… Sayın Bakanımıza ve yetkililere çok teşekkür ediyorum… Aynı şekilde Maliye Bakanımıza ve bakanlık yetkililerine de şükranlarımı sunuyorum…

Biraz önce de ifade ettim, birçok ilde 30 bin m2’lik hastaneler büyük sayılırken Çanakkale’ye 80 bin metrekarelik hastane Çanakkale’ye verilen önemin bir göstergesidir. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz.

Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş; Çanakkale’de tarihi bir anın yaşandığını vurgulayarak Türkiye’de sağlık hizmetinde çok önemli çalışmaların yapıldığını, bu yılın bütçesine bakıldığında sadece sağlığa ayrılan bütçenin 64 katrilyon, eğitime ayrılan bütçenin ise 65 katrilyon olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti:

TEMELİNİ ATTIĞIMIZ TIP FAKÜLTESİ İLE ÇANAKKALE’NİN 50 YILLIK SAĞLIK İHTİYACI GİDERİLECEK

2002’den bugüne Çanakkale milletvekiliyim. 2002 Türkiye’sine döndüğümüzde insanların hastanelerde rehin kaldığı, sağlık hizmetini neredeyse alamaz olduğu günler gördük. Çan’daki bir SSK’lı hasta sadece dispanserden sağlık hizmeti alıp da Çan Devlet Hastanesinden sağlık hizmeti alamıyordu. İnsanların Çanakkale’den İstanbul’a sevkle gittiği, Çandan Çanakkale’ye çocuğunu kırk derece ateşle taşıdığı günlerden bugünün Çanakkale’sine bugünün Türkiye’sine ulaşmış durumdayız. 2002’de ÇOMÜ’nün öğrenci sayısı 12 bindi. Tıp Fakültesi vardı ama öğrencileri İstanbul Tıp Fakültesi’nde eğitimlerini alıyorlardı. O günün şartlarında Kepezdeki Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde eğitime başlama fırsatını bulduk ve ilk mezunlarımızı verdik. Haritalar vardır ya coğrafi haritalar, siyasi haritalar her ne kadar Kepezde coğrafi olarak hastanenin gelişmesi mümkün olsa da siyasi harita buna müsait olmadı ve üniversitemiz gerçekten şartları zorlayarak bu mekânı tıp fakültesine ayırdı. Bu çok önemli bir şeydir. Tıp Fakültesi bugün yaklaşık 90 bin m2’lik devasa boyutlu bir yapı olacak. Bu devasa yapıyı herhangi bir yere, kampüs içerinde bir yere de oturtmak kolay değildi. Ama artık Kepezde sağlık hizmeti verilemez durumdaydı ki hocalarımız burada sadece fiziki yetersizlikten bahsediyorlar ama bunun ötesinde maalesef yeterli hizmeti, yeterli hasta sirkülasyonunu fiziki imkânlardan dolayı sağlayamadığımız için ayrıca onların çok ciddi mali anlamda fedakârlıklarını da biliyoruz. İnşallah şuanda temelini attığımız ama aslında başlayan Tıp Fakültesi ile Çanakkale’nin 50 yıllık sağlık ihtiyacının giderildiği bir tesisi tamamlayacağız.

ÇANAKKALE TÜRKİYE’NİN NÜFUS BAŞINA EN YÜKSEK SAĞLIK YATIRIMININ YAPILDIĞI İL OLACAK

Bakın mevcut devlet hastanesi sadece 21 bin m2. Orada yaklaşık 500 yatağımız var. Burada temelini attığımız hastane 90 bin m2. İnşallah bir ay içerisinde temelini atacağımız Devlet hastanesinin de yaklaşık 80 bin m2 olduğunu düşünürsek belki Türkiye’nin nüfus başına en yüksek sağlık yatırımının yapıldığı il olacak Çanakkale. Rektör hocamızda ifade etti 750 bin nüfusun altına Sağlık Bakanlığı ve DPT yani Kalkınma Bakanlığı Tıp Fakültesi hastanelerine izin vermiyor. Ancak Çanakkale burada bir istisna oldu. Tabii ki bunların hepsi milletimiz için yapılan yatırımlar. Bu sene ki bütçemizi ifade ediyorum. Eski para ile söylüyorum 65 katrilyon eğitime ayırdığımız bütçe 64 katrilyon da sağlığa ayırdığımız bütçe. Biz bugün burada hem eğitim adına hem sağlık adına yatırım yapıyoruz. 2002 yılına dönüp baktığımızda tüm yatırımlar 40 katrilyonmuş. Yaklaşık 11 yıllık istikrarın sonucunda Türkiye’nin eğitimden sağlığa, ulaşımdan haberleşmeye kadar gelmiş olduğu boyuttur bu. Artık Çanakkale’nin turizmde yeni bir sayfası açılıyor. Sağlık Turizmi. Artık Türkiye’de alt yapı olarak hem tıp fakültesi hastaneleri, hem devlet hastanelerimiz sağlık turizmine hizmet verebilir durumdalar. Hasta başına 1000 dolar uçak bileti desteği aynı zamanda vergi muafiyeti ile beraber Çanakkale’nin turizm destinasyonunu da düşündüğümüzde Çanakkale’nin sağlık turizminden de ciddi anlamda bir pay alabileceğini düşünüyoruz. Tesislerimiz tamamlandığın da inanıyorum ki sadece Çanakkale değil Çanakkale’ye dışardan gelen hastalara hem sağlık hem turizm hizmeti veren bir il haline geleceğiz.

Haber: Eylem Tuna, Ebru Yurtseven, Duygu Karademir Aras

Fotoğraf: Tuncay Ak, Kasım Ertuğrul

Kamera-Montaj: Erkan Özavcı

Editör: Öğr. Gör. Öznur B. Doğangün