Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Tıp Fakültesi

Yrd. Doç. Dr. Pınar Mutlu “Verem Eğitimi  ve Propaganda Haftası"nda Çömü Radyo'nun konuğu oldu

Yrd. Doç. Dr. Pınar Mutlu “Verem Eğitimi  ve Propaganda Haftası'nda Çömü Radyo'nun konuğu oldu

       Geleneksel olarak her yıl Ocak ayının ilk pazar gününden başlayarak devam eden hafta içerisinde düzenlenmekte olan “Verem Eğitimi  ve Propaganda Haftası” nın 71.si bu yıl  07-13 Ocak 2018 tarihleri arasında  düzenlenecektir. Konu ile ilgili ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Pınar Mutlu, 03.01.2018  saat 13:00’ da ÇOMÜ Radyo'nun misafiri oldu ve sorularını yanıtladı. Yararlanabileceğiniz düşüncesi ile programı sizlerle paylaşıyoruz.

Çömü Radyo;  Bu haftanın amacı nedir?            

Yrd. Doç. Dr. Pınar Mutlu; Bu haftanın amacı, toplumun verem (tüberküloz) hastalığı ve hastalıkla mücadele konusunda bilinçlendirilmesidir.

Çömü Radyo;  Verem Hastalığı nedir?

Yrd. Doç. Dr. Pınar Mutlu ; Verem hastalığı, verem mikrobunun solunum yolu ile alınmasıyla oluşan bulaşıcı  bir hastalıktır.

En sık akciğerleri olmak üzere tüm organları tutabilir (Lenf bezleri, kemik, böbrek, beyin vb.).

Çömü Radyo;  Verem Hastalığı hala önemli bir sorun mudur?

Yrd. Doç. Dr. Pınar Mutlu; Verem Dünyada ve Ülkemizde Önemli Bir Halk Sağlığı Sorunu Olmaya Devam Etmektedir!

Dünyada her yıl yaklaşık 10 milyon yeni verem hastası ortaya çıkmakta, 1,5 milyon insan veremden ölmektedir. Bugün, dünya nüfusunun üçte biri (yaklaşık 2 milyar kişi) vücudunda verem mikrobunu taşımaktadır.

Kayıtlara göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 12 bin kişi verem hastalığına yakalanmaktadır.

Türkiye'de 10-15 milyon nüfusun enfekte olduğu, yani vücutlarında  verem mikrobu olduğu tahmin edilmektedir.

Ülkemizde verem hastalığı  gelişmiş ülkelere göre daha fazla görülmektedir.

Çömü Radyo;  Verem nasıl bulaşır?

Yrd. Doç. Dr. Pınar Mutlu;  Verem, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen hastaların aksırma, öksürme ve  konuşmaları sırasında havaya yayılan mikropların solunum yoluyla alınması ile bulaşır.

Verem mikrobu güneş görmeyen ve iyi havalanmayan yerlerde saatlerce havada kalabilir.

Tedavi olmayan bir verem hastası her yıl yaklaşık 10-15 kişiye hastalık bulaştırır.

Verem mikrobu vücuda girdikten sonra yıllarca hastalık yapmadan akciğerlerde bekleyebilir.

Vücudunda verem mikrobu taşıyanların yaklaşık %5-10’u daha sonraki yıllarda VEREM HASTASI olur.

Çömü Radyo;  Verem Hastalığının belirtileri nelerdir?

Yrd. Doç. Dr. Pınar Mutlu; 2-3 haftadan uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, balgam çıkarma, kan tükürme, nefes darlığı,göğüs ve sırt ağrısı verem hastalığının belirtileridir.

Çömü Radyo;  Verem Hastalığında erken tanı nasıl konur?

Yrd. Doç. Dr. Pınar Mutlu; İki-üç hafta veya daha uzun süreli öksürük şikayeti olan herkes en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır!

Çömü Radyo;  Verem Hastalığının tanısı nasıl konur?

Yrd. Doç. Dr. Pınar Mutlu; Balgamın mikroskopla incelenmesi, balgam kültürü ve akciğer grafisi ile konulur.

Çömü Radyo;  Verem Hastalığı tedavi edilebilir mi?

Yrd. Doç. Dr. Pınar Mutlu;  Bugün var olan ilaçlarla verem hastalarının hemen hemen hepsi başarı  ile tedavi edilebilmektedir.

Ülkemizde verem ilaçları Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak verilmektedir.

Çömü Radyo;  Verem Hastalığı nasıl tedavi edilir?

Yrd. Doç. Dr. Pınar Mutlu; Dört veya beş ilaçla 6-9 ay süre ile tedavi verilmektedir. İlaçların düzenli kullanılması esastır. İlaçların bir gün bile aksatılmaması gereklidir.

Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) tüberkülozlu hastaların her doz ilacının her gün bir sağlık çalışanı veya eğitilmiş bir gönüllü tarafından hastaya verilmesi ve bu durumun kaydedilmesidir.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından da önerilen DGT, ülkemizde 2006 yılından beri uygulanmaktadır.

Çömü Radyo;  Dirençli verem hastalığı nedir?

Yrd. Doç. Dr. Pınar Mutlu; Verem hastaları ilaçlarını düzenli olarak ve yeterli süre (6-9 ay) kullanmazlarsa verem mikropları ilaçlara direnç kazanabilir. Dirençli verem hastalarının tedavisi daha uzun sürmekte (18-24 ay), daha fazla ilaç kullanılmakta ve bazen hasta kaybedilebilmektedir.

Çömü Radyo;  Verem Hastalarının yakınları ne yapmalıdır?

Yrd. Doç. Dr. Pınar Mutlu; Hastanın yakınları, özellikle de aynı evde birlikte yaşayanlar mutlaka verem birimlerine (verem savaşı dispanserleri) başvurarak muayene olmalıdır. Hasta yakınlarının taramaları  dispanserlerde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Temaslı muayenesi sonucunda hasta olduğu tespit edilenler tedavi edilir. Hasta olmayan fakat verem olma riski taşıyan kişilere koruyucu tedavi verilir.

Çömü Radyo;  Verem Hastalığından nasıl korunabiliriz?

Yrd. Doç. Dr. Pınar Mutlu; Bir toplumun veremden korunmasının en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir.

Verem aşısı (BCG) çocukları  verem hastalığından korur. Ülkemizde doğumdan sonra 2. ayını dolduran bebeklere yapılmaktadır.

Mikrop çıkaran hasta ile aynı evdekiler, özellikle   çocuklar için koruyucu tedavi verilir. Koruyucu tedavide tek ilaç (İzoniyazid) kullanılır. Koruyucu tedavi süresi genellikle 6 aydır.

Tüberküloz hastalarının bulunduğu ortamları havalandırmak, bu ortamlara temiz hava sağlamak, havadaki bulaştırıcı damlacıkları seyreltir, bulaşma olasılığını azaltır. Odanın güneş görmesi, ortamdaki basilleri öldürür. Hastanın en azından balgamda mikrop çıkarmayana kadar ayrı bir odada kalması uygundur.

Son olarak aksırırken, öksürürken mutlaka ağzımızı mendille veya kol ile kapatmalıyız.

Öksürük ve aksırık sonrasında eller yıkanmalıdır.

Bulaştırıcı dönemdeki verem hastaları kapalı ortamlarda, başka insanlarla birlikteyken maske kullanmalıdır ve ilaçlarını düzenli ve eksiksiz olarak kullanmalıdırlar. 03/01/2018/Çömü Tıp

HEDEFİMİZ VEREMSİZ BİR TÜRKİYE!