Merhaba! Ben Pınar Ayyıldız, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi dönem 4 öğrencisiyim. Bu yazımda sizlerle hem genel tıp eğitimi hem de ÇOMÜ Tıp ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi paylaşmaya çalışacağım.
Başlamadan önce kafalardaki önemli bir soruyu cevaplamak istiyorum, ÇOMÜ Tıp 2020 itibari ile akredite bir tıp fakültesidir.
Haydi başlayalım! Tıp fakültesi hazırlık hariç 6 dönemden oluşur. Yani 1. Sınıfı bitirdiğinizde dönem 1’i bitirmişsinizdir. Dönem yaklaşık olarak Eylül’de başlar, Temmuz başında biter. Üst döneme geçtikçe bu süre git gide uzar. Dönem 6’da tam 1 yıl halini alır. Yani anlayacağınız tıp fakültesinin sistemi diğer bölümlerden oldukça farklıdır, gelin bunları aydınlatmaya devam edelim. Bundan sonra vereceğim oranlar, sayılar, uygulamalar ÇOMÜ Tıp’a aittir ama genel olarak tüm tıp fakülteleri birbirine benzer. Kafanızda bir şema oluşturabilirsiniz. İlgili bilgilere buraya tıklayarak da detaylıca göz atabilirsiniz.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Eğitimi
Tıp eğitimini temel olarak 2 başlık altında inceleyebiliriz. İlk 3 yıllık kısım preklinik dönem ve son 3 yıllık kısım klinik dönem. Preklinikte ÇOMÜ’de ve tıp fakültelerinin büyük çoğunluğunda komite sistemi uygulanır. Bir dönem belli komite sayısından oluşur, komite sonunda pratik ve teorik olarak o komitenin sınavına girilir. Tüm komiteler bittiğinde yaklaşık 2 hafta aradan sonra final sınavı olur ve tüm dönemden 1 finale giresiniz. Komite ortalamasının %60’ı finalin %40’ı alınır ortalamanız 60’ın üzerinde ise dönemi geçersiniz. Finalden sonra 1 BÜT şansınız vardır. Komitelerde biyokimya, tıbbi biyoloji, terminoloji, fizyoloji, farmakoloji, pataloji, mikrobiyoloji, anatomi, enfeksiyon, immünoloji, halk sağlığı vb. dersleriniz vardır. İlerledikçe dersler kliniğe daha yakın bir hal almaya başlar. 3. sınıfta hastanedeki dersliğe geçilir, haftanın 1 günü kliniğe giriş amaçlı propedötik günüdür. Önlüğünüz ve stetoskopunuzla hastanenin içinde ilk adımlarınızı atmak gerçekten güzel bir duygudur.
Klinikte dönem 4 ve 5’te stajyer doktor olursunuz, 6’da ise intern doktor(ön hekim). 4 ve 5’te sırasıyla stajlarınızı alırsınız, dahiliye, göz, pediatri vb. her staj bitiminde staj sonu pratik ve teorik sınavına giresiniz, staj içerisinde stajdan staja değişkenlik gösteren ödevleriniz, quizleriniz vb. olabilir. 6’da aktif olarak işinde olarak bu bölümleri tekrar alırsınız. Tıp fakültesini bitirince tıp doktoru(MD) olursunuz. Tüm bu aşamalar gerçekten düzenli bir çalışmayı gerekli hale getirir. Bir tıp öğrencisinin min 2, max 6 haftada bir sınavı vardır. Ben sınava yakın çalışırım derseniz de muhtemelen 3-4 hafta sonra bir sonraki sınav sizi bekliyor olacaktır, kaçışınız yok Neyse ki ÇOMÜ kampüste harika manzarası olan bir kütüphanemiz var!
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Akademik Kadro
Hocalarımız nasıl? Kaç hocamız var gibi Google bilgileri vermenin bir anlamı olmaz sanırım. Bu konuda şunu söylemek istiyorum, eğer siz birinin desteğine, fikrine, yardımına ihtiyaç duyarsanız, tecrübeli olarak söylüyorum hocalarımız elinizden tutacaktır. İstediğiniz zaman kapılarını çalabilirsiniz.
Biraz da kampüsten bahsedelim. Hastane ve dekanlık binamız(ilk 2 sene dersler burada) kampüsün girişinde yer alıyor. Kampüsün içinde her yerde olduğu gibi market, banka, kütüphane, kuaför, kırtasiye vb olanaklar mevcut. Kampüsün en sonunda da yurtlar bölgesi var. 1 özel, 2 kız KYK yurdu burda. Kampüsün her noktasından Çanakkale Boğazı size bakıyor olacak, gerçekten güzel şehir
Hazırlık var mı? Türkçe eğitim veren bir fakülte olduğumuz için bizde hazırlık yok, geldiğiniz ilk hafta bir İngilizce muafiyet sınavına giriyorsunuz, sınavı geçemezseniz ilk yıl tıp derslerinin yanında İngilizce dersleriniz oluyor ve sınavlarınız oluyor. Bunun dışında mesleki İngilizce dersimiz oluyor. Sınav da mesleki İngilizce de intermadiate seviyesi ile rahatlıkla halledilebilecek düzeyde. Ama tabii ki siz İngilizcenizi geliştirmeye bakın, ileride makaleler, yayınlar sizi bekliyor.
Kendimizi tıp alanında bireysel olarak geliştirmek üzerine konuşmak gerekirse gerek tıp toplulukları aracılığı ile gerek bireysel girişimleriniz ile yazın kendinize yurtiçi ve yurtdışı araştırma, staj imkanları yaratabilirsiniz. 2’den 3’e ve 3’ten 4’e geçerken yaptığım yaz stajları gerçekten işin mutfağını bana gösterdi ve motivasyonumu arttırdı, tavsiye ederim. İlgilendiğiniz alanla ilgili ya da gitmek istediğiniz bir şehirdeki tıp öğrenci kongresine katılarak hem öğrenip hem sosyalleşebilirsiniz. Dönem 1’de hocalarla konuşup ameliyatlara girebilirsiniz, şu an çok da önemli değil desem de o dönemde insan gerçekten çok hevesli ve meraklı oluyor, haklısınız. Okulumuzda Deney Hayvanları Araştırma merkezini ziyaret ederek, bu alana bir adım atabilirsiniz. Ve daha sayamadıklarımla kendinizi donatabilirsiniz, her şey sizin elinizde. Değişim programları imkanlarına buraya tıklayarak göz gezdirebilirsiniz.
Konaklama konusuna gelirsek, kampüste yer alan yurtlardan bahsettim. Bu KYKlara ek 2 kız KYK ve 2 erkek KYK var şehirde. Ve tahmin edersiniz ki bir sürü özel yurt mevcut. Evde kalmak isterseniz okula yürüme mesafesi olan olmayan bir sürü daire bulma imkanınız oluyor. Konaklama konusunda sıkıntı yaşanacak bir şehir değil Çanakkale.
Genel olarak Çanakkale hakkında konuşmak gerekirse Çanakkale küçük bir şehir, İstanbul, Bursa vb. şehirlerden geliyorsanız net olarak fark edeceksiniz. Ama bunun aksine aktif, hayat dolu bir şehir. Doğa ile iç içe, tarihin, muhteşem manzaraların şehri. Akşam aktiviteleriniz için İskele, sabah yürüyüşünüz için sahil şeridi, şehitlik, Truva, Balıkesir, Bursa, Edirne vb. civar şehirlere yakınlığı ve daha sayamadıklarım değerlendirilmeli. (Dönem 1’iken yapmak istediklerinizi yapın arkadaşlar, git gide yoğunlaşmaya başlıyorsunuz sonra.) Ama hiç sıkılmazsınız dersem yalan olur, ara sıra uzaklaşıp özlemekte de yarar var Çanakkale’yi.
Topluluklardan bahsetmek gerekirse bizim fakülte içi TURKMSIC, PRATET vb, üniversite geneli müzik, tiyatro, bisiklet vb. topluluklar mevcut. Kendinize uygun bir alan bulabilirsiniz.
Son paragrafıma geldim, umarım sorularınıza cevap verebilmişimdir. Değinmediğim ama sizin merak ettiğiniz bir nokta varsa bana ulaşmaktan lütfen çekinmeyin. Yazımı noktalarken içtenlikle söyleyebilirim ki her ne kadar sınav zamanları isyan bayrağını çeksem de tekrar tercih hakkım olsa tekrar tıp yazardım.
Sevgilerimle.
https://istedigingibiyasa.com/2020/04/universite-bolum-canakkale-onsekiz-mart-universitesi-tip/