II. Balkan Tıp Eğitimi Sempozyumu Gerçekleştirildi

Trakya Üniversiteler Birliği bünyesindeki etkinlikler kapsamında gerçekleştirilen Balkan Tıp Eğitimi Sempozyumunun ikincisi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tıp Fakültesi (ÇOMÜTF) ev sahipliğinde 08 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirildi. Bir gün süren sempozyuma ev sahibi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü (ÇOMÜ) Prof. Dr. R. Cüneyt ERENOĞLU, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçay KÖKSAL, Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünal ÇAĞLAR, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muammer KARAAYVAZ, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Özlem YAYINTAŞ, Prof. Dr. Mustafa EDREMİTLİOĞLU, Eğitim Başkoordinatörü Prof. Dr. Gamze ÇAN, Tıp Eğitimini Geliştirme Derneği (TEGED) başkanı Prof. Dr. M. Kemal ALİMOĞLU, Trakya Üniversitesi, Tıp Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer DEMİR, tıp eğitimcileri, tıp fakültesi öğrencileri katılım göstermiştir.

“Gelecekte Tıp Eğiticisinin Rolleri” temasıyla gerçekleştirilen sempozyum Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Özlem YAYINTAŞ’ın programı açması ile başladı. İlk konuşmayı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muammer KARAAYVAZ gerçekleştirdi. Prof. Dr. KARAAYVAZ; “Dünya Tıp Eğitimi Federasyonu tarafından tanımlanan tıp eğitiminin amacını hatırlatarak konuşmasını ‘iyi hekim yetiştirmek’ kavramı odağına” çekti. Dekan konuşmasında; “Bu tanımın kökenlerini dünya tıp eğitimi tarihinden aldığını, bununla birlikte tıp eğitiminin dinamik bir alan olduğunu, dönemin gerçeklerine göre tıp eğitiminin sürekli günceli yakalamaya çalıştığını belirtti”. Abraham Flexner tarafından hazırlanan Flexner Raporuna dikkat çeken Prof. Dr. KARAAYVAZ, sempozyumun da teması olan “Gelecekte Tıp Eğiticisi Rolleri” üzerine dikkatle düşünülmesi ve çalışılması gerektiğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.

Sempozyumda konuşma yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt ERENOĞLU; “2019 yılında ortaya çıkan SarsCov2 virüsünün 2020 yılında kısa bir süre içinde pandemiye dönüştüğünü, bu olayın paradigmalarımızı sarstığı ve değiştirdiğini, eğitiminin de bundan derin biçimde etkilediğini” belirterek konuşmasını açtı. Prof. Dr. ERENOĞLU konuşmasını; “Farklı disiplinlerin eğitiminin farklı özellikler taşıyabileceğini, tıp eğitiminin de kendine has özellikleri olan, uygulamalı eğitim kısmının olmazsa olmaz olduğu, pandemi döneminde evlerimizden çıkamaz hale gelmemiz ve çevrimiçi ortamlarda eğitimi yürütmemizin tıp eğitimi gibi uygulama eğitiminin çok önemli olduğu alanlarda büyük tehdit oluşturduğunu” belirterek sürdürdü. Prof. Dr. ERENOĞLU; “Türkiye’nin yetişmiş beyinlerinin, yetişmiş insan gücünün olduğunu belirterek, gelecekte yaşanacak pandemilere karşı hazırlıklı olmamız gerektiğini, bu ve benzeri sempozyumlar aracılığıyla ufkumuzu genişletmemizin önemini vurguladı” ve konuşmasını tamamladı.

Tıp Fakültesi Dekanı ve Üniversite Rektörünün konuşmalarından sonra ara verildi. İlk oturumda 2. Balkan Tıp Eğitimi Sempozyumunda ilk oturumda Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. A. Hilal BATI “COVID-19 Dönemi Uzaktan Eğitim Deneyimleri” başlıklı sunumunu yaptı. İkinci oturumda Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Burcu TOKUÇ “Teknoloji Çağında Tıp Eğitimi” başlıklı sunumunu yaptı. Öğleden sonraki ilk oturumda Tetova Üniversitesinden Asst. Prof. Dr. Driton SELMANİ “Balkan Ülkelerinde COVİD 19 dönemi Tıp Eğitimi Deneyimleri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Son oturum TEGED Başkanı Prof. Dr. M. Kemal ALİMOĞLU’nun moderatörlüğünde, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze ÇAN, Halk Sağlığı Öğretim Üyesi Coşkun BAKAR, Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. T. Murat KOŞAN, Stajyer Doktor Eylül ŞENÖDEYİCİ (Trakya Üniversitesi, Tıp Fakültesi Dönem 5 Öğrencisi), Stajyer Doktor Doğukan ŞAHİN (Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Tıp Fakültesi Dönem 5 Öğrencisi) ve Stajyer Doktor Murat SOYLU’nun (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tıp Fakültesi Dönem 4 Öğrencisi) katılımcı olduğu “Dijitalleşen Dünyada Hekim Yetiştiren Eğiticilerin Sahip Olması Gereken Yetkinlikler” başlıklı panelle son buldu.