Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Tıp Fakültesi

Mesleksel Beceri Laboratuvarları” kullanılarak Nesnel Yapılandırılmış Klinik Sınav-NYKS (Objective Structured Clinical Exams [OSCE]) uygulaması yapılmıştır. Sınava 75 Dönem III öğrencisi katılmıştır

Mesleksel Beceri Laboratuvarları” kullanılarak Nesnel Yapılandırılmış Klinik Sınav-NYKS (Objective Structured Clinical Exams [OSCE]) uygulaması yapılmıştır. Sınava 75 Dönem III öğrencisi katılmıştır.Sınavda 18 öğretim üyesi ve 7 yardımcı ve idari personel görev almıştır.

 

31 Ocak 2020 Cuma günü saat 10.00 ile 12.00 arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi (ÇOMÜ SUAM) B Blok 5. Katta bulunan “Mesleksel Beceri Laboratuvarları” kullanılarak Nesnel Yapılandırılmış Klinik Sınav-NYKS (Objective Structured Clinical Exams [OSCE]) uygulaması yapılmıştır. Sınava 75 Dönem III öğrencisi katılmıştır. Sınavda 18 öğretim üyesi ve 7 yardımcı ve idari personel görev almıştır. 

 

Mesleksel beceri eğitimleri Dönem I den VI’ya kadar sarmal olarak yapılandırılmıştır. İlk üç yılda mesleksel beceri değerlendirmesi “süreç içi  performans değerlendirme” olarak yapılmaktadır. Bu değerlendirmeye ek olarak NYKS 2019-2020 eğitim öğretim yılında ÇOMÜ Tıp Fakültesi Mezuniyet Öncesi Eğitim Programı Ölçme Değerlendirme Sitemi içine dahil edilmiştir. NYKS ile öğrencilerin kazanmış oldukları mesleksel bilgi, beceri ve tutumları gerçek klinik ortamlara benzer olarak oluşturulmuş ortamlarda öğrencinin performansının gözlemlenerek, yetkinliğin değerlendirildiği bir yöntemdir.

 

                Sınav sonrası sınava dair değerlendirme yapan öğrenciler; “Mesleğime dair becerilerimin değerlendirilmesi beni çok mutlu etti. Başta çok heyecanlandım. Ancak mezun olduğumda bir aile sağlığı merkezinde ya da bir hastanenin acil servisinde çalışacağım gerçeğini düşünürsem; zamanla yarışacağım ve insan hayatı için tüm mesleksel becerimi sergilemem gerekeceği bir gerçek. Bu sınav bana mesleksel becerilerim hakkında farkındalık kazandırdı. Bu deneyimi daha çok yaşamak isterim!” şeklinde geribildirim vermiştir.

 

                Sınav sonunda sınavda görev alan öğretim üyeleri ile değerlendirme yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi (ÇOMÜTF) Dekanı Prof. Dr. Tamer Demir; “Öğrencilerimizin mesleğine dair teorik beceriler kazanması elbette önemlidir, ancak en az teorik beceriler kadar, hatta teorik becerilerden daha çok mesleksel beceriler kazanmaları ve başarıyla uygulamaları hayati önem taşımaktadır. Yedi yıldızlı hekim yetiştirmeyi kendisine misyon edinmiş fakültemiz, yetiştirdiği hekimlerin insan hayatı adına mesleklerini sergilerken başarılı uygulamalar yapması gerekmektedir. Biz becerileri öğretmeyi ve kusursuz biçimde ölçmeyi çok önemsiyoruz. Fakülte eğitim programının sürekli gelişimi ve yenilenmesine fakülte yönetimimiz kadar öğretim üyelerimiz de büyük katkı sağlamaktadır.” açıklamalarında bulundu.